Referat - Miscarea Legionara

Categorie
Referate Istorie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
433
Etichete
miscarea, legionara
Descarcari
276
Nota
0 / 10 - 0 voturi





Aparitia, dezvoltarea si disparitia Miscarii Legionare in Romania
















Student: Gyorkos Karoly
Sectia: R.I.S.E
Anul: II







Context istoric


Aceasta lucrare se doreste a fi un istoric a ceea ce a insemnat fenomenul legionar in Romania, fara a avea pretentia de a atinge toate amanuntele cu privire la miscarea legionara, dar accentuand elementele esentiale privitoare la aparitia, dezvoltarea, perioada culminanta si suprimarea sau disparitia fortata a acesteia. Lucrarea este o sinteza, cu spicuiri din cartile de istorie, precum si carti scrise de membrii ai miscarii.

In contextul politic european din perioada imediat urmatoare primului Razboi Mondial, care a devastat si saracit populatia Europei, se modifica granitele, printre care si cele ale Romaniei, ca rezultat al unirii Vechiului Regat cu Transilvania si Basarabia.

Odata cu realizarea acestui deziderat al poporului, care a fost Marea Unire, se incearca stabilizarea economica a tarii, a dezvoltarii ei ecoomice prin folosirea resurselor naturale. Se formeaza o burghezie, o clasa de mijloc romana tot mai puternica din punct de vedere economic, dar care erau deranjati de concurenta neloiala din partea burgheziei evreiesti, patura sociala puternica, existenta in acea perioada. Ca urmare a acestui fapt, in marile orase se formeaza miscari de dreapta, care au aderenta mai ales in randul studentilor, o parte a intelectualilor, precum si a clerului si a micii burghezii.

Unul din profesorii marcanti ai Universitatii din Iasi, profesorul Alexandru C. Cuza pune bazele unei miscari, la 4 martie 1923, la Iasi, miscarea numita “Liga Apararii National Crestine” (L.A.N.C). Presedinte fondator este Alexandru C. Cuza, avand ca membri marcanti pe Gheorghe A. Cuza, Ion Zelea Codreanu, Corneliu Zelea Codreanu, Nicolae Paulescu, Nichifor Robu. Organul de presa al miscarii este “Apararea Nationala”, care a aparut intre 15 noiembrie 1925 -14 iulie 1935


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org