Referat - Mostenirea culturala lasata de romani II

Categorie
Referate Istorie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
696
Etichete
mostenirea, culturala, lasata, romani
Descarcari
284
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Mostenirea culturala lasata de romani II

Civilizatia si cultura romana a asimilat vechile civilizatii mediteraneene, experientele etruscilor în constructii , tehnici si materiale , ca si traditiile grecesti si ale popoarelor din Asia Mica, impunându-se lumii antice ca o civilizatie unitara .
Pentru a administra mai usor vastul imperiu, romanii au construit sosele de piatra, poduri trainice, apeducte, viaducte, terme, temple, stadioane etc.
Roma a lasat mostenire posteritatii opere de arta de o valoare inestimabila . Monumentele numeroase , ramase din timpul civilizatiei romane, arata marea varietate de forme ale constructiilor romane. Scara si proportiile monumentale, impresionantele conceptii ale bazilicilor, ale termelor si monumentelor funerare, noua tehnica constructiva a arcurilor si boltilor, constructia rezervoarelor, a podurilor, a apeductelor si viaductelor, a soselelor, a arcurilor de triumf, fac din arhitectura romana “ o enciclopedie morfologic a arhitecturii “. Constructiile romane ilustreaza maretia , grandoarea si autoritatea republicii si a Imperiului , sentimentul de suprematie al romanilor asupra lumii .
Arhitectura a oferit forme de manifestare particulare care au fost impuse de cerintele vietii publice de stat ale societatii Romei antice. Pietele publice, bazilicile, amfitreatele, templele , termele , locuintele particulare , magazinele , ofereau ansambluri incluse în conceptia urbanismului roman , care trasa reteaua strazilor si a arterelor de circulatie, între zona centrala si zidurile cetatii .
De forma rectangulara, forumul era ansamblul urbanistic care grupa institutiile administrative, bazilicile, bibliotecile, templele . El era “inima“ vietii administrative, politice, religioase si comerciale.
La Roma au fost construite numeroase forumuri , de catre împaratii romani care le-au dat numele: Cezar, Augustus, Traian , Nerva , Vespasian . Cel mai important dintre acestea este Foru


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org