Referat - Nicolae Milescu Spatarul

Categorie
Referate Istorie
Data adaugarii
acum 4 ani
Afisari
714
Etichete
nicolae, milescu, spatarul
Descarcari
305
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Nicolae Milescu Spatarul


Nicolae Milescu, cunoscut si ca Nicolae Milescu Spatarul (n. 1636, la Miclesti, judetul Vaslui- d. 1708)


Nicolae Milescu
Contemporan cu Miron Costin si cu Dosoftei, Nicolae Milescu este una din personalitatile de seama ale secolului al XVII-lea, carturar, diplomat, teolog, istoric, geograf, etnograf, filolog, scriitor, memorialist mai ales, de circulatie mondiala. Dupa propria-i marturisire s-a nascut în 1636 la mosia Miclesti lânga Vaslui, ca fiu al unui boier Gavril, originar din Peloponez.A studiat istoria, teologia si filosofia la Scoala Patriarhiei din Constantinopole cu profesori vestiti ca Gabriel Vlasios si Ion Cariofilis, învatând limbile: latina, elena, slavona, turca si neogreaca.
La 17 ani îl gasim gramatic la curtea domnitorului Gheorghe Stefan, în Moldova. În 1655 îl însoteste pe Gheorghe Stefan în Tara Româneasca, descoperind, în trecere pe la Manastirea Neamt, importante documente legate de domnia lui Alexandru cel Bun. În 1659, noul domn moldovean, Gheorghe Ghica, îi acorda rangul de spatar. În acelasi an, la 20 noiembrie, îl urmeaza pe Gheorghe Ghica în Tara Româneasca (acesta venind la domnie ca urmas al lui Mihnea al-II-lea.) Aici este numit mare spatar. În 1660 Nicolae Milescu trece în Moldova unde domnea Stefanita Lupu. Dupa unele marturisiri reiese ca în acest an a fost pedepsit, pentru uneltire împotriva domniei, cu taierea nasului.
La 10 ianuarie 1661 termina de tradus din greceste Catehismul ortodox al patriarhului Afanasie al Alexandriei, "Carte cu multe întrebari, foarte de folos, pentru multe treburi ale credintei noastre", în care afirma originea latina a crestinismului la noi si latinitatea limbii române. În 1664, aflat la Constantinipol, traduce din "elineste" folosind, se pare, si vechi versuri slavone, "Vechiul Testament" si scrierea filosofica "Despre singurul tiitoru gând" (Tratatul despre ratiunea dominanta) în 1671, ianuarie. Aceasta data îl gaseste pe Nicolae Milescu la Constantinopol. Este recoma


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org