Referat - O zi din viata unui atenian

Categorie
Referate Istorie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
402
Etichete
din, viata, unui, atenian
Descarcari
262
Nota
0 / 10 - 0 voturi




Atena este una dintre cele mai importante cetati ale Greciei antice.
Una dintre perioadele cele mai glorioase ale acestui oras-stat a fost în timpul conducerii lui Pericle (462-429 î.e.n.). În aceste vremuri de pace, viata oamenilor era prospera.
Copiii atenieni mergeau de la 6 la 14 ani la scoala. Unii continuau scoala pâna la 18 ani la o academie, iar între 18 si 20 de ani toti tinerii trebuiau sa mearga la scoala militara.
În timpul lui Pericle, o zi din viata unui atenian de peste 20 de ani, este diferita în functie de rangul social sau averea familiei sale.
Astfel, o zi a unui tânar de rând cuprinde urmatoarele evenimente:
Trezirea devreme si luatul mesei de dimineata, care poate contine: turte de orez, grâu sau faina de orz, usturoi sau ceapa, masline, brânza de capra sau linte, iar ca desert prajituri cu miere. Ca bauturi, erau consumate apa, laptele de capra sau vinul.
Dupa terminarea mesei, el îsi ajuta familia, în functie de ocupatia acestora: agricultori, pastori, pescari, mestesugari, negutatori, artisti etc.
Masa de prânz este ca si cea de dimineata mai putin importanta.
Dupa terminarea muncii, împreuna cu alti prieteni, tânarul atenian se putea duce la vânatoare, sau asista siparticipa la diferite concursuri: alergari, lupte, pugilism, jocuri cu mingea, lupte de animale etc.
Masa de seara era cea mai importanta pentru vechii greci. Ea era cea mai consistenta, tânarul de rând mâncând: turte, masline, ulei de masline, peste (sardele, scrumbii), scoici, brânza, carne (doar în zile speciale si în general de porc, deoarece era cea mai ieftina), iar ca desert fructe (smochine, nuci si struguri) sau prajituri. Seara se bea vin, simplu sau amestecat cu cimbrisor, menta, scortisoara sau miere.
Ora de culcare nu era foarte târzie, deoarece a doua zi tânarul avea nevoie de energie pentru munca.
În timpul democratiei, nu numai nobilii si conducatorii se bucurau de lux, ci orice locuitor, în functie de averea sa.
O zi a unui tânar ate


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org