Referat - Orasul Atena II

Categorie
Referate Istorie
Data adaugarii
acum 4 ani
Afisari
425
Etichete
orasul, atena
Descarcari
235
Nota
0 / 10 - 0 voturi


Orasul Atena II


Civilizatia greaca a fost creata de un mic numar de state nemultumite, printre care Atena si Sparta. Faptele lor eroice, experientele politice cât si realizarile culturale au asezat temelia traditiei occidentale. Grecii s-au asezat în sud acum 4000 de ani, în regiunea pe care o numim azi Grecia. Primii care au creat o mare civilizatie în anul 2000 Î.H. au fost locuitorii insulei Creta. Cele mai multe realizari în arta, stiinta si guvernare au fost facute în timpul epocii de aur. Aceasta a fost perioada dintre 477 si 431 Î.H. ,când Atena era orasul-stat conducator.
În Grecia antica s-au evidentiat în mod special doua orase ,cetati-state, foarte diferite între ele : Atena si Sparta , având modele diferite de conducere. Organizarea politica a Spartei era bazata pe dominatia absoluta a minoritatii razboinice a spartanilor în timp ce în Atena exista un regim democratic. Democratia ateniana a fost desavârsita in timpul guvernarii lui Pericle (443-429 Î.H.), secolul al-V-lea fiind considerat “secolul de aur al Atenei”. În Atena cetatenii erau egali în fata legii , democratia dând toate puterile : legislative , juridice si executive unei Adunari populare si unui consiliu format din cetateni.
Cele doua orase-state , Atena si Sparta, se aflau tot timpul în razboi. Aveau diferite pareri despre conducere, administratie , educatie, arta si razboi. Atena si alte orase-state aveau o guvernare democratica, unde toti cetatenii barbati aveau dreptul la vot, iar copiii erau educati în arta si stiinta. Sparta avea un regat militar, iar poporul era aproape barbar. Baietii erau trimisi în tabere militare la 7 ani, iar fetele erau antrenate în gimnastica si exercitii de razboi-fapt ce a socat Atena.
Orasul Atena a luat numele zeitei Atena , zeita întelepciunii , a strategiei , a disciplinei si a mestesugurilor , fiica favorita a lui Zeus. Acesta este orasul în care mie mi-ar fi placut sa traiesc în antichitate deorece eu sunt o fiin


  • Referate asemanatoare

Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org