Referat - Orientul Antic

Categorie
Referate Istorie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
602
Etichete
orientul, antic
Descarcari
415
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Orientul Antic

Primele state în Orientul Apropiat
Mesopotamia a oferit multiple zone geografice ce au permis folosirea resurselor naturale. Trecerea de la primele sate la aglomerari urbare a avut loc in miilenile VIII-IV. În perioada mileniului al VI-lea putine zone au fost locuite.O schimbare neobisnuita intervine in cursul mileniului III: albia Eufratului se diminueaza si odata cu acestea numeroase canale dispar, ceea ce va determina ca populatiile private sa se concentreze pentru a da nastere oraselor. Documentele cuneiforme ne dau câteva indicatii ale peisajului. Orasul este înconjurat de plantatii si gradini. Printre marile orase retinem pe cel numit Eridu, Uruk si Ur. Cresterea numarului de aglomerari urbane este considerabila: de la 18 pentru perioada cuprinsa între1500 si 3400, 108 pentru cea dintre 3300 si 3100! Populatia a putut fi evaluata de aproximativ 40 000-50 000 de locuitori. Începând cu mileniul al III-lea, asistam în aceste centre urbane la separarea si institutionalizarea puterilor politice si a celor economico-religeoase.
Cea dintâi mare civilizatie a antichitati s-a construit în zonele vailor fertile ale Mesopotamiei, tara care are 1000 de kilometri lungime si o latime de 400 de kilometri. În mod direct, influenta aceasta a fost net predominata. Termenul de „civilizatie Mesopotamiana“ este un termen generic. În realitate, Mesopotamia a însumat contributiile civilizatorice si culturale a trei popoare distincte. Cel mai vechi, sumerienii, au ocupat sudul tarii de-a lungul coastei golfului Persic. În consecinta, se impune si folosirea terminologii nuantate.
Prima data Mesopotamia s-a numit Câmpia lui Sinar, apoi Babilonia si în cele din urma Mesopotamia, adica „Tara dintre râuri“ pentru ca fluviile Tigru si Eufrat trec pe lânga dânsa. Acum se numeste Irak si are capitala la Bagdad.



Egiptul Antic
Valea fertila a Nilului, de o lungime de 1200 km, nu reprezinta decât o portiune cultivabila de 1 sau 2 km. Pe acest spatiu verd


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org