Referat - Papua Noua Guinee

Categorie
Referate Istorie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
418
Etichete
papua, noua, guinee
Descarcari
338
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Papua Noua Guinee

Papua Noua Guinee-insula situata in SV Oceanului Pacific, 0(19’-10(45’ lat S si 130(40’-150(48’ long. E. Suprafata:819891 km², originea:continentala si tectono-vulcanica, aparitie:partea vestica(Irian Jaya), apartine Republicii Indonezia, iar partea estica a Republicii Papua-Noua Guinee.
Insula, a doua ca intindere de pe glob, situata in sud-vestul Oceanului Pacific, la 100 km de tarmurile nordice ale Australiei, la sud de Ecuator, alungita pe directia V-E este separata de Australia prin stramtoarea Torres, iar tamurile sunt udate de apele Marii ceram(in V), Marea Anafura(in SV), Marea Coralilor(in S), Marea Solomon(in E), Marea Bismarck(in NE) si ale Pacificului(in N).
Insula muntoasa , Noua Guinee este strabatuta de la V catre E de muntii Maoke-cei mai inalti(varful Jaja, cunoscut sub numele de Carstenz si apoi Sukarno- 5030 m), apoi Catena Centrala(varful Capella- 3960 m), muntii Bismarck(varful Mount Wilhelm- 4508 m) incheindu-se cu lantul Owen Stanley (mount Victoria- 4073 m) dublat in NE de culmea Saruwaged (4107 m), intre ele aflandu-se golful Iluon.
Precipitatiile bogate (pe culmile inalte trec de 6500 mm/an), alimenteaza o retea hidrografica abudnenta, cu debite constante pe tarmul nordic(Ramu, Sepik, Mamberamo) si cu oscilatii sezoniere pe tarmul sudic(Purari, Kikori, Fly, Digul).
Padurile dese ecuatoriale acopera cea mai mare parte a insulei (69,8 % din suprafata insulei) de la tarmul urcand pana la peste 3000 m pe culmile muntoase.
Din aceste paduri se extrag importante cantitati de lemn de esente tari, cauciuc natural, uleiuri si copra din palmieri si cocos, etc. O importanta economica apreciabila o au bananierii si arbustii de cafea, cacao, si de ceai. Din subsolul insulei se exploateaza cupru si aur (Ok-Tedi in Papua-Noua Guinee)m iar pescuitul din apele marilor inconjuratoare contribuie la hrana unei populatii ce trece de 5 milioane de locuitori.
Noua Guinee a fost populata acum 30000 de ani, in perioada marilor migratii din Asia s


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org