Referat - Pensionul francez

Categorie
Referate Istorie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
496
Etichete
pensionul, francez
Descarcari
316
Nota
0 / 10 - 0 voturi



Pensionul francez




Alexandru Ioan Cuza provenea dintr-o veche familie moldoveana din partile Falciului, tinutul de dealuri si de vii si faneti care se intindea spre sud-est de tinutul IASILOR.Tatal lui Alexandru Cuza, Ioan a ocupat diferite dregatorii:spatar, ispravnic, de Covurlui si de Falciu in afara de mosia de bastina, Barbosii din tinutul Falciului, mai avea mosia Bujorul , o parte din mosia de Deleni si o casa in Galati.Mama lui Alexandru Cuza, Sultana, sotia lui Ioan era nascuta Cozadini dintr-o familie de origine greco-iltaliana, din Constantinopol dar românanizata.Sultana stia limba greaca;de la ea a invatat-o si Cuza copil fiind.
Al.Ioan Cuza s-a nascut la 20 martie 1820 la Barlad.A invatat pana in 1831 la pensionul francez al lui Victor Cuenin, la Iasi unde a avut colegi pe cativa din viitori sai colaboratori:Mihail(Mihalache)Kogalniceanu, Vasile Alecsandri, Eugen Alcaz,pe verii sai primari Nicolae,Ioan si Panaite Docan precum si pe viitorul mare artist Matei Millo. E trimis apoi la Paris unde isi aia bacalaureat in litere, diploma iscalita de Francoise Guizot ministrul instructiunii publice, fiind din 8 decembrie 1835.
Îl atragea medicina, dar spectacolul salii de disectie l-a facut sa renunte si sa se inscrie la drept.N-a ispravit insa facultatea;a devenit in schimb membru al Societatii economistilor din Paris.
Reintors in tara, intra in armata cu gradul de cadet adica aspirant la ofiter la 15 septembrie 1837.Si-a dat demisia din armata in 1840 la 8 februarie.In 1842 luna februarie este numit prezident al Judecatoriei tinutului Covurlui unde ramane pana in 1845 .Al.I.Cuza s-a casatorit la 30 aprilie 1844 cu Elena Rosetti-Solescu, fiica postelnicului Iordache si a Ecaterinei nascuta Sturdza.
La 1848, Al.I.Cuza a fost in primele randuri.A luat cuvantul la adunarea de la hotelul "Petersburg"din Iasi la 27 martie, cerand infaptuirea de reforme.Este arestat cu alti fruntasi ai miscarii, inchisi in cazarma si brutalizati - in aceasta impr


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org