Referat - Piotr

Categorie
Referate Istorie
Data adaugarii
acum 4 ani
Afisari
341
Etichete
piotr
Descarcari
228
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Piotr


Piotr Ilici Ceaikovski
Piotr Ilici Ceaikovski, în limba rusa ???? ????´? ?????´?????, (n. 25 aprilie, pe stil nou 7 mai 1840, Kamsko-Wotkinski Sawod, azi orasul Ceaikovski - d. 25 octombrie, pe stil nou 6 noiembrie 1893, Sankt Petersburg) a fost un compozitor rus.
Biografie
A fost al doilea fiu nascut într-o familie burgheza. Tatal sau, inginer de mine, si mama sa, de origine franceza, se hotarâsera sa- îndrume pe tânarul Piotr sa urmeze studii de drept. Cu toate acestea, de la vârsta de 5 ani, el a început sa studieze pianul. În anul 1854 a murit mama sa, fapt ce i-a pricinuit o adânca tristete.
A urmat colegiul de jurisprudenta, a luat diploma în drept si s-a angajat ca secretar la Ministerul Justitiei. În acelasi timp, se ocupa de muzica, în calitate de amator. Munca sa la minister nu-i stârnea nici un interes, motiv pentru care i-a scris surorii sale "au facut din mine un functionr, si înca unul prost". În fine, în 1863, împotriva hotarârii familiei, paraseste slujba de la minister si începe sa studieze muzica cu Anton Rubinstein.
În 1866, dupa ce a terminat studiile de muzica, Nikolai Rubinstein, fratele lui Anton, i-a oferit postul de profesor de teorie muzicala la proaspat înfiintatul Conservator din Moscova, post pe care l-a ocupat pâna în 1878. În aceasta periodaa a compus Simfonia nr.1 în sol minor, op. 13 („Vise de iarna”). S-a împrietenit cu mai multi membri din grupul celor cinci compozitori rusi, astfel ca dedica uvertura fantezie "Romeo si Julieta" fondatorului grupului, Mili Balakirev. În vara anului 1872 compune Simfonia a 2-a în do min. (numita si "Mica Simfonie Rusa", "Mica Rusie" sau "Ucraina") op. 17, pe teme ucrainiene si rusesti, iar în iarna anului 1874 da prima reprezentatie cu un concert de pian. În vara anului 1875 compune Simfonia a 3-a.
În anul 1876 se întâleste cu Nadedja von Meck, o mare admiratoare a sa, care timp de 13 ani îi va varsa o pensie alimentara de 6.000 de ruble pe an, fapt care i-a îmbunatatit simtitor situatia m


  • Referate asemanatoare

Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org