Referat - Presedintele Romaniei

Categorie
Referate Istorie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
658
Etichete
presedintele, romaniei
Descarcari
301
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Presedintele Romaniei

Rolul Presedintelui:
Presedintele Romaniei reprezinta statul roman si este garantul independentei nationale, al unitatii si al integritatii teritoriale a tarii. El vegheaza la respectarea Constitutiei si la buna functionare a autoritatilor publice. In acest scop, Presedintele exercita functia de mediere intre puterile statului, precum si intre stat si societate.
Alegerea Presedintelui:
Presedintele Romaniei este ales prin vot universal, egal, direct, secret si liber exprimat.Este declarat ales candidatul care a intrunit, in primul tur de scrutin, majoritatea de voturi ale alegatorilor inscrisi in listele electorale.In cazul in care niciunul dintre candidati nu a intrunit aceasta majoritate, se organizeaza al doilea tur de scrutin, intre primii doi candidati stabiliti in ordinea numarului de voturi obtinute in primul tur. Este declarat ales candidatul care a obtinut cel mai mare numar de voturi.
Durata mandatului:
Mandatul Presedintelui Romaniei este de cinci ani si se exercita de la data depunerii juramantilui. Presedintele Romaniei isi exercita mandatul pana la depunerea juramantului de Presedintele nou ales. Mandatul Presedintelui Romaniei poate fi prelungit, prin lege organica, in caz de razboi sau de catastrofa.
Numirea Guvernului:
Presedintele Romaniei desemneaza un candidat pentru functia de prim-ministru si numeste Guvernul pe baza votului de incredere acordat de Parlament. In caz de remaniere guvernamentala sau de vacanta a postului, Presedintele revoca si numeste, la propunerea primului-ministru, pe unii membri ai Guvernului.
Consultarea Guvernului:
PResedintele Romaniei poate consulta Guvernul cu privire ;a problemele urgente si de importanta deosebita.
Atributiile PResedintelui Romaniei:
Presedintele Romaniei are de indeplinit urmatoarele atributii: in domeniul politicii externe de a desemna un candidat pentru functia de prim-ministru, revoca si numeste pe unii membri ai Guvernului,se consulta cu Guver


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org