Referat - Razboiul Rece

Categorie
Referate Istorie
Data adaugarii
acum 4 ani
Afisari
500
Etichete
razboiul, rece
Descarcari
242
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Razboiul Rece
Razboiul rece este termenul folosit pentru a descrie interesele relatiilor între USA si Uniunea Sovietica(URSS), fiecare fiind în fruntea unor aliante de mare forta, între 1947-1989. Razboiul a fost ,,rece” deoarece relatiile între cele doua puteri au fost reci, dar nu s-au ,,înfierbântat” niciodata într-un razboi armat. Pe lânga traditionala rivalitate între cele doua puteri, conflictul se baza si pe o ciocnire de ideologii(între sistemul democratic capitalist din SUA si sistemul totalitar din URSS).
Conflictul nedeclarat
Un potential conflict exista înca dinainte de cel de-al doilea razboi mondial, dar a fost tinut sub tacere datorita politicii de neimplicare a SUA si preocuparii URSS-ului pentru problemele sale interne, ceea ce însemna ca Europa continua sa fie arena principala a disputelor politice. Apoi, în timpul razboiului, SUA si URSS au luptat împreuna împotriva puterilor naziste. Dupa înfrângerea Germaniei Naziste, Europa era ruinata si în scurt timp a devenit clar ca statele europene nu se mai puteau compara cu SUA sau URSS de4venite cunoscute pe plan mondial ca ,,superputeri”.
Cordialitatea dintre aliatii sin timpul razboiului a disparut rapid, mai ales din momentul în care ambitiile sovietice în Europa de Est au devenit evidente. Prezenta victorioasei Armate Sovietice(Rosii) a fost decisiva pentru a impune în Polonia, Bulgaria, România, Ungaria, fosta Iugoslavie si Albania guverne de orientare comunista, care au reusit apoi sa suprime orice opozitie. Aceste tari ,,satelit ” erau atent controlate de URSS. Democratiile occidentale au sesizat în acest fapt planul de dominatie mondiala al miscarii comuniste condusa de sovietici. Pericolul parea cu atât mai mare cu cât existau partide comuniste si în ,,lumea libera(non-comunista) ”.
Cortina de fier
Pentru pastrarea uni control total, statele comuniste s-au izolat de restul lumii, si termenul de ,,Cortina de fier” a fost popularizat de Winston Churchill, pentru


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org