Referat - Reforma

Categorie
Referate Istorie
Data adaugarii
acum 4 ani
Afisari
387
Etichete
reforma
Descarcari
219
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Reforma religioasa în Europa secolului al XVI-lea

Reforma religioasa care a avut loc în secolul al XVI-lea, în vestul Europei. A început prin mai multe încercari de a reforma Biserica Romano-Catolica si, în urma divergentelor aparute, s-a încheiat cu divizarea si stabilirea unor noi biserici crestine, dintre care cele mai reprezentative au fost lutheranismul, calvinismul si anglicanismul. Reforma a fost începuta prin cele 95 de teze ale lui Martin Luther, despre practica indulgentelor. În octombrie 1517, Luther a afisat tezele pe usa Bisericii din Wittenberg, folosita pentru afisajul diferitelor note ale Universitatii locale. În luna noiembrie, acesta a trimis tezele diferitelor autoritati religioase din vremea aceea.
În aceeasi perioada si în anii urmatori activitatii lui Martin Luther, mai multi învatati, teologi, monarhi europeni au declansat reforme religioase, din motive diferite: reconsiderarea dogmelor, respingerea traditiilor, practici economice nejustificate ale Bisericii Romano-Catolice sau din nevoia de putere.

Martin Luther si reforma protestanta în Germania
Martin Luther, initiatorul reformei protestante în Germania, a fost, de-a lungul vietii sale (1483-1546), calugar, preot, profesor, teolog si reformator al bisericii. Învataturile sale au influentat atât reforma protestanta, cât si doctrinele si traditiile cultului lutheran. Martin Luther afirma ca un individ este mântuit numai datorita milei si bunatatii divine, în urma credintei neabatute în Hristos si nu în urma eforturilor omenesti de a câstiga favorurile lui Dumnezeu. Aceasta credinta a lui Luther a declansat, în 1517, un conflict cu Biserica Catolica, din pricina practicii indulgentelor. Pentru a strânge fonduri pentru construirea Bazilicii Sfântul Petru, Papa Leon al X-lea vindea indulgente credinciosilor afirmând ca acestea le pot anula suferintele cauzate de pacatele iertate prin pocainta, în schimbul unei donatii banesti. Drept urmare, pe 31 octombrie 1517, Martin Luther afiseaza, pe


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org