Referat - Regimuri totalitare

Categorie
Referate Istorie
Data adaugarii
acum 4 ani
Afisari
481
Etichete
regimuri, totalitare
Descarcari
193
Nota
0 / 10 - 0 voturi



Regimuri totalitare


Regimurile totalitare au avut un mare impact asupra istoriei mondiale, impact care inca se mai simte in tarile cum sunt China sau Rusia . Ele se bazau pe forta, violenta si dictatura.
Totalitarismul a avut perioada de glorie in perioada interbelica atunci când toate tarile erau derutate de primul razboi mondial, iar economia statelor învinse nu intrase in normal.
Având la baza conducerea catre un singur om, totalitarismul a îndoctrinat masele politice, reducând libertatea cetateanului aproape de zero. In tarile afectate de acest flagel, demara frica si suspiciunea .oamenii se parau unii pe altii, chiar in mijlocul familiei erau persoane care îsi parau parintii sau fratii.
Totalitarismul si-a atins maturitatea in Rusia, Germania, Italia. In aceste state, libertatea individului era aproape in întregime redusa. Acest control absolut al statului era in opozitie cu liberalismul si democratia. Daca liberalismul încerca sa limiteze puterea statului, si sa protejeze drepturile sacre ale individului, totalitarismul se baza pe respectul impus cu forta. La baza statului totalitar sta liderul atotputernic si partidul unic.
Cel mai eficient sistem totalitar a fost cel din U.R.S.S., unde s-a instaurat la putere prin lovitura de stat de la 7 noiembrie 1917. Conceptia comunistilor era ca sursa tuturor relelor este capitalismul, pentru ca se baza pe proprietate privata, initiativa personala si motivatie in realizarea profitului; astfel societatea se împarte in clase, iar burghezia detine puterea, atât in viata economica, cat si in viata politica.
Partidul îsi recruta membrii pe baza loialitatii fata de regim. In fruntea partidului se afla liderul suprem. Propaganda urmarea îndoctrinarea maselor cu invatatura narcist-leninista. Sistemele se bazau pe teroare care era manifestata de politia partidului. Câteva din aceste organizatii au fost : CEKA , KGB , GRU , NKUD.
Patura privile


  • Referate asemanatoare

Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org