Referat - Reinstaurarea regimului stalinist

Categorie
Referate Istorie
Data adaugarii
acum 4 ani
Afisari
328
Etichete
reinstaurarea, regimului, stalinist
Descarcari
233
Nota
0 / 10 - 0 voturi



Reinstaurarea regimului stalinist
În perioada martie-august 1944, în partea de nord-est a Basarabiei a fost reinstaurat regimul sovetic, centrul autoritatilor sovetice fiind orasul Soroca. Dupa operatia Iasi-Chisinau, organele sovetice si-au extins puterea asupra întregului teritoriu al Basarabiei. Toate oorganele centrale ale puterii de stat au fost transferate la Chisinau.
Articolul 4 al Conventiei de armistitiu, semnata la 12 septembrie 1944, prevedea restabilirea frontierelor de sta între Uniunea Sovetica si România, fixate în vara anului 1940, dupa anexarea Basarabiei. Prin acest articol este confirmata în plan international incorporarea Bucovinei de Nord, a judetelor Ismail, Akkerman si Hotin în componenta R.S.S. Ucrainei si restabilirea Republicii Sovetice Socialiste Moldovenesti.
Dupa încheierea operatiilor militare, într-un timp foarte scurt a fost efectuata reîmpartirea teritotiala si administrativa a acestor teritorii, conform legislatiei sovetice în vigoare. De rînd cu raioanele, noi unitati administrative, s-au pastrat o perioada de timp judetele, lichidate definitiv în 1947.
Regimul sovetic, ce se sprijinea pe prezenta armatelor sovetice de ocupatie, a fost restabilit cu forta, prin metode represive. Odata cu unitatile armatei, în judetele Basarbiei au patruns organele securitatii si unitatile N.K.V.D. Au urmat arestari si deportari în rîndurile fostilor functionari ai administratiei române, mambri ai partidelor politice preotilor si învatatorilor, altor reprezentanti ai intelectualitatii care n-au reutit sa se evacueze.
Un factor important în procesul de instaurare a noului regim l-a constituit cresterea numarului membrilor Partidului Comunist. În anii 1946-1950 organizatia republicana de partid a crescut de la 10,8 mii la 29,5 mii de comunisti. Au fost aduse numeroase cadre de partid si sovetice, prin intermediul carora Moscova promova politica comunista în Moldova. Numai în 1944-1946, în regiune au sosit peste 22.000 de lucratori de partid si de s


  • Referate asemanatoare

Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org