Referat - Revolutia de la 1848 - 1849

Categorie
Referate Istorie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
525
Etichete
revolutia, 1848, 1849
Descarcari
345
Nota
0 / 10 - 0 voturi

PROGRAMUL POLITIC PASOPTIST SI CREAREA
ROMANIEI MODERNE


Revolutia de la 1848 -1849 a fost una dintre cele mai importante revolutii din istoria moderna a romanilor.
In lipsa unei burghezii nationale puternice, sustinerea revolutiei a venit, in principate (de la boierimea locala si tinerii intelectuali) si din Transilvania (tinerii intelectuali romani). Revolutia a fost un pas in lupta de eliberare nationala, ceea ce a pregatit Unirea Principatelor si Independenta. Cunoscuti ca romani din Transilvania de catre austrieci (prin Constitutia din 20 februarie) si de catre maghiari (prin legea nationalitatilor-iulie 1849), constiinta nationala a poporului roman, a iesit bine intarita din revolutie.
Pasoptistii au inteles ca patria este un teritoriu locuit de romani (cu o unitate politica) pe care il conduceau, il militau . Pregatirea unitatii de cunostiinta nationala o constituia o idologie numita daco-tarista. Asadar, in 1840 a aparut in ziarul “Romania”, iar in 1840 apare, editat de Mihail Kogalniceanu, “Dacia literara”, cu un mesaj de unitate politica, obligandu-se astfel sa faca si un repertoriu general al literaturii romanesti, in care vor fi trecuti toti scriitorii moldoveni, munteni, ardeleni, banateni si bucovineni.
In 1843, la deschiderea primului curs universitar de istorie nationala la Academia Mihaileana, Kogalniceanu isi definea crezul politic spunand ca priveste patria ca fiind un loc unde se vorbste romaneste iar ca istorie nationala, priveste istoria Moldovei intregi, a Valahiei si a fratilor din Transilvania. Acesta mai mentioneaza faptul ca istoria este obiectul cursului lui.
In 1845 apare prima revista de istorie romaneasca numita “Magazin istoric pentru Dacia” , care se adresa tuturor romanilor, purtand semnatura lui Nicolae Balcescu si a transilvaneanului August Treboniu Laurian.
In 1848, se publica doua mari poeme ale lui Vasile Alecsandri (“Desteptarea Romaniei” si “Hora Ardealului”) si


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org