Referat - Roma - prabusire in vest

Categorie
Referate Istorie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
298
Etichete
roma, prabusire, vest
Descarcari
236
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Roma: prabusire in vest
 
 

          Luptele pentru putere si declinul economic au slabit Imperiul Roman in ultima perioada. Popoarele barbare au strapuns frontierele Romei, insa partea de est si cea de vest au avut destine cu totul diferite.
          Dupa asasinarea lui Commodus, ultimul din dinastia Antoninilor, in 192 e.n., a urmat un an de razboaie civile salbatice inainte ca Septimius Severus sa ajunga pe tronul imperial. Desi Septimius a avut o domnie lunga si infloritoare (192-211), devenise  evident faptul ca imperiul apartinea oricarei persoane care putea sa comande sau sa cumpere loialitatea trupelor militare - pe care nu se putea insa baza prea mult timp.  
 
 

                                       Pretul ridicat al puterii
 
 

          Fiul lui Septimius, Caracalla (211-217), a fost ucis de proprii lui ofiteri, multi dintre succesorii sai avand aceeasi soarta. Armatele din provinciile defavorizate erau repede convinse sa-l proclame pe generalul lor imparat si, in cea mai mare parte a secolului 3 e.n., imperiul a fost macinat de razboaie civile. Puterea a devenit un pret important , putini imparati reusind  sa ramana in viata o perioada de 5 ani dupa urcarea lor pe tron.
          Slabita de tensiunile interne, Roma a trebuit sa infrunte noi provocari ale dusmanilor din afara. In est, Imperiul Persan revigorat s-a dovedit un adversar de temut, in timp ce in Europa popoarele germanice au inceput sa faca din ce in ce mai multe presiuni asupra frontierelor, reusind uneori sa le strapunga si provocand mari dezastre.
          Turburarile din secolul 2 au devastat regiuni intinse ale imperiului. Taxele ridicate au slabit economia si au demoralizat populatia, in timp ce devalorizarile succesive ale monedei (prin adaugarea unor cantitati din ce in ce mai mici de aur si argint in monezi) au distrus increderea in aceasta, facand trocul preferabil decat acceptarea banilor. In consecinta, oamenii s-au retras spre comunitati rurale independente, conduse in cu


  • Referate asemanatoare

Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org