Referat - Schimbari revolutionare

Categorie
Referate Istorie
Data adaugarii
acum 4 ani
Afisari
355
Etichete
schimbari, revolutionare
Descarcari
193
Nota
0 / 10 - 0 voturi




Schimbari revolutionare
Începând cu secolul al XVIII-lea, Marea Britanie a trecut printr-o transformare progresiva feudala centrata pe proprietatea asupra pamântului, o forta în era industriala ce lua nastere.
În 1750 Marea Britanie era deja o putere maritima si comerciala importanta, dar majoritatea populatiei traia înca din agricultura. Activitatile industriale, precum mineritul si prelucrarea fierului, se desfasurau la o scara relativ redusa, iar Londra era singurul oras cu ade-varat mare. De-a lungul secolelor schimbarea era atât de lenta, încât ramânea aproape neobser-vata. Majoritatea oamenilor considerau ca viata lor face parte dintr-o ordine traditionala fireasca si nu realizau ca sub ochii lor lua nastere o noua etapa a istoriei.

Schimbari revolutionare

Aceasta perioada din istoria Angliei este cunoscuta ca „revolutie industriala”, cu toate ca procesul de transformare a implicat progrese în domenii diferite; multe dintre ele nu aveau nimic în comun cu procesele industriale, dar actionau convergent asupra economiei, pro-ducând efecte atât de spectaculoase încât puteau fi considerate revolutionare. O serie de inventii si descoperiri au transformat producerea textilelor si prelucrarea metalelor în industrii recunos-cute pe plan mondial. Noi surse de energie - mai ales motorul cu aburi - au fost valorificate. Exploatarea carbunilor a fost „combustibilul” acestei revolutii, iar cresterea numarului populatiei a asigurat forta de munca necesara si o piata pentru bunurile produse de industrie.
O revolutie rapida a mijloacelor de transport a dus la scaderea costurilor de tran-sport a materiilor prime si produselor finite; de asemenea, „revolutia agriculturii” a pus capat fricii de foamete si a devenit posibila sustinerea unei populatii în crestere.
Modificari spectaculoase au avut loc în productia de textile, datorita unor noi utilaje. „Suveica zburatoare” a lui John Kay (1733) a facut procesul de tesere mai rapid, iar „spinning jenny” (1767), roata d


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org