Referat - Statuia lui Carol cel Mare

Categorie
Referate Istorie
Data adaugarii
acum 4 ani
Afisari
356
Etichete
statuia, lui, carol, cel, mare
Descarcari
213
Nota
0 / 10 - 0 voturi


Statuia lui Carol cel Mare


Carol cel Mare s-a nascut la 2 aprilie 742. Tatal sau , Pepin cel Scurt , a fost cel care , în anul 751, a instaurat în statul franc o noua dinastie, dinastia carolingiana.

Statuia lui Carol cel Mare

Biograful sau ni-l prezinta pe Carol ca având o constitutie robusta, o inteligenta vie, o fire religioasa si un mare respect pentru cultura. Era un bun calaret si un excelent vânator. Vorbea latineste dar nu stia prea bine sa scrie si sa citeasca. Dispretuia hainele luxoase dar era lacom la mâcare.
Sub Carol cel Mare, care a domnit între anii 768 - 814, statul franc a devenit un mare imperiu. El a cucerit regatul longobard (774), pe cel avar (797) si pe saxoni (772-804). În Spania a încercat sa duca un razboi împotriva arabilor dar a trebuit sa se multumeasca cu crearea Marcii Hispanice în zonele din apropierea Barcelonei de astazi. În timpul domniei sale a reusit sa dubleze teritoriile stapânite de tatal sau, ocupând Italia pâna la Roma , aproape întreg teritoriul Germaniei de azi si tot teritoriul Frantei de azi, fiind considerat un remarcabil talent militar al epocii. În Europa apuseana nu mai fusese un teritoriu atât de întins sub o singura stapânire din timpul Imperiului roman.
În interior Carol cel Mare a reformat administratia, justitia si biserica. A creat comitatul ca si unitate administrativa de baza a imperiului, condus de un conte. În acelasi timp a creat un corp de inspectori care trebuiau sa tina sub observatie nobilii si autoritatile locale. Statul lui Carol cel Mare a fost prima încercare de administratie centralizata dupa sfârsitul Imperiului roman de apus, din anul 476. El a creat modelul statului medieval din primele secole fiind considerat cel mai însemnat personaj istoric al feudalismului timpuriu , parinte al civilizatiei europene.
Carol cel Mare a fost cel care a ales o noua capitala imperiala a Europei la Aachen, datorita pozitiei favorabile a orasului în cadrul Franciei secolului al IX-lea dar si datorita fai


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org