Referat - Statul dac condus de Decebal

Categorie
Referate Istorie
Data adaugarii
acum 4 ani
Afisari
556
Etichete
statul, dac, condus, decebal
Descarcari
233
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Statul dac condus de Decebal


De pe vremea când Burebista a unit triburile geto-dacice sub comanda lui si pâna în anul 87 când Decebal urca la tronul Daciei, dacii au fost în conflict cu romanii. Împaratul Imperiului Roman este hotarât sa cucereasca Dacia din cauza pericolului pe care îl reprezinta, dovada fiind distrugerea provinciei romane Moesia în iarna anilor 85/86 de catre daci sub conducerea regelui Duras. Dupa moartea lui Duras, Decebal devine regele dacilor. Diurpaneus, numele sau adevarat, este în fruntea Daciei din anul 87 panâ în anul 106. Politica lui interna a fost de a construi cât mai multe cetati de aparare în jurul sediului central al puterii dacice, Sarmizegetusa. Alta preocupare a fost cea de a-si întari armata. Aceste masuri au fost luate în vederea unor viitoare razboaie cu romanii. Dupa cum a intuit Decebal, Domitian trimite o campanie romana în Dacia în anul 87. Aceasta campanie condusa de generalul Cornelius Fuscus esueaza, ea încheiându-se cu victoria dacilor. Mai mult de atât dacii captureaza armele ai steagurile romane si numerosi ostatici romani. Însa Imperiul Roman nu cedeaza si trimite o alta campanie în anul 88 în Dacia condusa de Tettius Iulianus sfârsita cu victoria romanilor.
Dupa aceste doua campanii în anul 89 se încheie pacea între Domitian si Decebal. Conditiile pacii au fost ca dacii sa nu mai atace provincii romane, sa nu se mai alieze cu dusmanii romanilor, sa le returneze romanilor steagurile, armele si prizonierii romani. În schimb dacii primeau bani, arme, constructori si mesteri din partea romanilor periodic. Astfel Decebal devine ,,client’’ al Imperiului Roman si face din aceasta pace o pace avantajoasa dacilor.
În anul 96 Domitian moare si la tron urca tatal lui Traian. Dupa 2 ani Traian mosteneste tronul si hotaraste sa se razbune pe statul dac. Aceasta considera pacea din anul 89 o pace rusinoasa pentru poporul romansi înceteaya sa mai furnizeze dacilor arme si bani. El urmareste cucerirea Daciei din urmatoarele


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org