Referat - Tacitus Publius Cornelius

Categorie
Referate Istorie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
403
Etichete
tacitus, publius, cornelius
Descarcari
215
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Tacitus Publius Cornelius

Este istoric istoric latin si a trait între 55 si 120. El provine dintr-o familie senatoriala din provincia Gallia Cisalpina si studiaza retorica la Roma cu M. Aper si Iulius Secundus, dobândind de tânar faima unui orator de talent. Cariera publica o începe în timpul domniei lui Vespasian ca ‘tribun laticlavus’, se casatoreste în 78 cu fiica consulului Iulius Agricola. Devine sub Dominitian praetor (anul 88), iar în timpul lui Nerva consul suffect (anul 97). În anul 100 apare public ca acuzator împreuna cu prietenul sau Plinius cel Tânar, în procesul intentat fostului guvernator al provinciei Asia, Marius Pris- cus. Îsi incheie cariera ca guvernator al provinciei Asia in 112.
Tacitus îsi publica primele doua scrieri de dimensiuni reduse în anul 98 la scurt timp dupa ocuparea tronului de catre Traian.
Opera ‘De vita Iulii Agricolae’ cuprinde boigrafia socrului sau, scriere ecomiastica, care reuseste sa pastreze o remarcabila sobrietate. Tacitus prezinta cariera si guvernarea provinciei Britannia evitând orice aspect anecdotic, atât de pretuit de bio- grafi precum Nepos, Plutarh sau Suetonius.
O alta opera importanta este ‘De origine et stilu Germanorum’ o monografie etnografica, o opera unica în literatura latina, pre- zentând conditiile geografice ale regiunilor de dincolo de Rin si Dunare, originea si modul de viata al germanilor, iar în partea a doua ofera o descriere a principalelor triburi.
‘Dialogus de oratoribus’ a fost dedicata consulului din anul 102 Fabius Iuluis, scierea de mici dimensiuni, reda o discutie imagi- nara la care Tacitus tânar fiind ar fi participat în anii 75, 77. Protagonistii fiind poetul Curiatus Maternus si retorii M. Aper, I. Secundus si Vipsanus Messala iar tema o reprezenta raportul dintre modern si traditional în arta retorica, relatia poezie-retorica.
În 105-109 Tacitus publica ‘Historiae’ , fiind evocate evenimen-


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org