Referat - Transporturile pretioase

Categorie
Referate Istorie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
316
Etichete
transporturile, pretioase
Descarcari
235
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Transporturile pretioase





In urma cu 193 de ani, la 7 octombrie (dupa stilul vechi) 1812, armata franceza a abandonat Moscova si s-a intreptat catre apus, in retragere, aminteste saptamanalul "Argumenti i fakti", citat de agentia de presa Rusia la zi. Printre numeroasele convoaie de care incarcate cu arme si munitii se aflau si doua transporturi al caror continut, imediat dupa alungarea inamicului, urma sa fie botezat drept "comorile Kremlinului ale lui Napoleon". Pana la Paris, transporturile pretioase n-au ajuns niciodata - au disparut undeva pe drum. De atunci, s-au facut numeroase cautari. Zadarnice, dar ele nu au incetat nici pana in ziua de astazi.

Aur, argint si moaste
Ce oare a cazut in mainile fancezilor? Din Moscova, ei au scos peste cinci tone de argint si aproape 300 de kilograme de aur in care genistii armatei napoleoniene au turnat cele mai masive piese decorative din catedralele Kremlinului. Pentru completarea muzeelor imperiale din Franta erau duse si obiectele sfinte ruse, care se pastrau in catedralele Uspenie si Arhanghelski din incinta Kremlinului, o parte din crucea pe care a fost rastignit Mantuitorul, o arca cu moastele Sfantului Andrei Primul Propavaduitor (mana drepta), icoana Maicii Domnului din Ierusalim... Trebuia sa ajunga la Luvru drapelele capturate ale Turciei, Rzecz Pospolitei (Poloniei - n. n.) si piesele din Palatul Armelor. In afara de aceasta, din incinta Kremlinului au disparut numeroase lucruri mai marunte, dar foarte scumpe. Pana nu demult, nu exista nici o lista completa a acestora. De altfel, despre lista, vorbim ceva mai tarziu.

Transportul cu lingouri de aur si argint care numara 25 de care, alaturi de trezoreria armatei, patrimoniul statului major si convoiul de care al lui Napoleon, personal, a fost pazit de divizia Tinerei Garzi, aflata sub comanda generalului Clapared. Doua care cu cea mai pretioasa parte a "trofeelor moscovite" erau pazite de detasamentul comandat de locotenentul Marcellin.


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org