Referat - Tratatul de la Versailles

Categorie
Referate Istorie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
501
Etichete
tratatul, versailles
Descarcari
307
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Tratatul de la Versailles

Introducere
Tratatul de pace de la Versailles a fost semnat între Germania si Aliati la sfârsitul Primului Razboi Mondial. A fost negociat în timpul Conferintei de Pace de la Paris care a avut loc la Versailles începând cu 18 ianuarie 1919. Au fost prezenti reprezentanti ai SUA, Anglia, Franta si Italia; Republica Germana, care înlocuise vechea forma de guvernamânt la sfârsitul razboiului, a fost exclusa de la negocieri. În prima parte a tratatului a fost inclusa Liga Natiunilor, prima organizatie de pace mondiala, careia i-a fost data responsabilitatea de a executa prevederile a multor tratate de dupa Primul Razboi Mondial. Tratatul a fost semnat pe 28 iunie 1919 în Sala Oglinzilor din Palatul Versailles de lânga Paris. SUA nu a ratificat tratatul, dar a semnat separat cu Germania Tratatul de la Berlin la 2 iulie 1921.


Refacerea si reparatiile

Prin tratatul de la Versailles, Germania a fost obligata sa renunte la serviciul militar obligatoriu; sa-si reduca armata la 100000 de oameni; sa demilitarizeze toate teritoriile din stânga Rinului si de asemenea 50 kilometri în dreapta Rinului; sa opreasca toate importurile, exporturile si aproape toata productia de armament; sa-si limiteze flota la 24 de nave, fara submarine, personalul naval sa nu depaseasca 15000 de oameni; si sa abandoneze toata aviatia militara si navala pâna la 1 octombrie 1919. William II trebuia judecat pentru crime de razboi de catre un tribunal international, dar procesul nu a avut loc niciodata.
Pentru pagubele provocate în timpul razboiului de Aliati, Germaniei i sa cerut sa faca reparatii financiare extinse. Pe lânga bani, plata a fost facuta si sub forma de nave maritime, trenuri, animale si resurse naturale. Dificultati au aparut însa în colectarea platilor, iar situatia nu a fost reglementata decât dupa conferinta de la Lausanne în 1932.



Schimbari teritoriale
Germania a recunoscut neconditionat suveranitatea Belgiei, Poloniei, Cehoslovaciei s


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org