Referat - Tudor Vladimirescu

Categorie
Referate Istorie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
525
Etichete
tudor, vladimirescu
Descarcari
361
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Tudor Vladimirescu

Tudor Vladimirescu (1780 – 1821) a fost conducatorul revolutiei de la 1821.
S-a nascut în satul Vladimiri dintr-o familie de mosneni. A învatat carte si limba greaca în casa boierului Ioan Glogoveanu, din Craiova, care a facut din inteligentul si destoinicul baiat de administrator de mosie si care l-a întrebuintat în afacerile de negot, mai ales la exportul de vite.
Tudor îsi contituie o avere prin cumparare de pamânt, facând comert pe cont propriu. Se emancipeaza din slujba lui Glogoveanu intrând în rândurile pandurilor – armata cu obligatii semipermanente – si participa la razboiul ruso-turc din 1806 – 1812, recompensat de oficialitatile ruse cu ordinul de cavalerie Ordinul Vladimir, clasa a III-a.
În 1806 a fost numit vataf de plai la Closani, adica administratorul unui district de munte, functie pe care o va detine pâna în 1820. În 1814 face o calatorie la Viena, în perioada Congresului de pace (14 iunie – 26 decembrie 1814) pentru a lichida mostenirea sotiei lui N. Glogoveanu, decedata la Viena, si pentru a-i aduce în tara fetita.
Cunoscator al limbii germane, Tudor a putut sa urmareasca problemele politice care se dezbateau în presa în capitala Austriei. Întors în tara la începutul anului 1815, Tudor afla ca garnizoana otomana din Ada-Kaleh, care cutreierase judetele Mehedinti si Gorj, distrusese si gospodaria lui de la Cerneti si îi luase toate bucatele.
Prezent apoi în capitala tarii pentru sustinerea unui proces mosie în fata Divanului, Tudor afla de hotarârea Eteriei de a porni miscarea de eliberare a Greciei. Considerând momentul prielnic pentru a ridica poporul la lupta, are unele discutii cu reprezentantii Eteriei pentru cooperare militara, pentru ca „pandurii sa înlesneasca trecerea lui Ipsilanti pentru Dunare”. A semnat o întelegere cu Comitetul de obladuire prin care Tudor urma sa ridice „norodul la arme”, având drept obiectiv înlaturarea regimului fanoriot. Continutul prea revolutionar al „Proclamatiei de la Pades” i-a sper


  • Referate asemanatoare

Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org