Referat - Un imperiu zguduit

Categorie
Referate Istorie
Data adaugarii
acum 4 ani
Afisari
296
Etichete
imperiu, zguduit
Descarcari
175
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Un imperiu zguduit





Jumatatea de est a Imperiului Roman s-a transformat intr-un stat grec ortodox – Bizantul; Constantinopolul, capitala Bizantului, a fost timp de secole cel mai frumos oras al Europei.
Initial, Bizantul a fost un oras grec situat pe malul european al Bosforului, stramtoare ce separa Asia Mica (astazi Turcia) de Europa. Intelegand importanta acestei asezari inconjurate de apa din trei parti, Imparatul Constantin a repus bazele acestui oras in 330 d.Hr. Numit Constantinopol dupa numele imparatului, orasul a devenit "noua Roma", de unde era guvernata jumatatea de est a Imperiului. Spre deosebire de vest, aceasta regiune mai avea resurse si bogatii considerabile, inclusiv orase importante; toate acestea i-au dat posibilitatea sa faca fata cu succes perioadelor grele care au urmat, culminand in 476 cu caderea imparatului roman.

Un imperiu zguduit
Imparatul aflat la Constantinopol a continuat sa guverneze Balcanii, Grecia si estul Mediteranei. Desi numim aceasta regiune Imperiul Roman de Rasarit, pentru cei aflati sub conducerea sa noua stapanire era cunoscuta sub numele de Imperiu (oricat de instabil ar fi fost acela). Pe de alta parte, ei sperau ca Apusul nu era pierdut pentru totdeauna. Insufletit de aceasta idee, imparatul Iustinian (527-565) a initial o puternica miscare militara, recucerind Africa de Nord, Italia si sudul Spaniei. Domnia lui Iustinian a fost marcata de o serie de realizari remarcabile: amendarea legii romane si construirea unor cladiri impozante, cum ar fi Hagia Sophia (Catedrala Sfanta Sofia), sunt doar o parte din aceste realizari.
Dar Imperiul nu putea sa apere granite atat de intinse la nesfarsit. In 568 lombarzii au cucerit nordul Italiei, dar in general in partea de apus aveau loc numeroase retrageri de trupe. In partea de est, sortii se dovedeau schimbatori in luptele cu Persia; dar in anii 630 arabii musulmani au navalit din Arabia si au cucerit Persia, invingand Bizan


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org