Referat - Un mic pretext pentru un razboi mare - Sarajevo 28 iunie 1914

Categorie
Referate Istorie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
377
Etichete
mic, pretext, pentru, razboi, mare, sarajevo, iunie, 1914
Descarcari
266
Nota
0 / 10 - 0 voturi

UN MIC PRETEXT PENTRU UN RAZBOI MARE
28 iunie 1914. Sarajevo

Plictisit, Franz Iosif accepta casatoria
În 1914 în Austro-Ungaria domnea un împarat în vârsta de 84 ani, Franz Iosif. Aceasta lunga, prea lunga domnie fusese presarata de numeroase drame familiale.
Din 1896, urmasul la tron era arhiducele Franz Ferdinand. La drept vorbind, în copilarie, acest nepot nu fusese deloc pregatit pentru o asemenea eventualitate. Fusese crescut în traditionalismul cel mai îngust, nu i se cultivase nici cea mai mica preocupare spirituala. Avea un caracter dintre cele mai rele. Generalul Conrad von Hotzendorf relata ca, pe când era foarte tânar, arhiducele îi spusese într-o zi : “Când o sa fiu comandant sef am sa fac tot ce vreau, iar daca cineva îmi va sta împotriva, o sa-l împusc. “
În 1895 a cunoscut-o pe Sofia Chotek, doamna de onoare a arhiducesei Isabela, provenita dintr-o familie modesta, si a îndragit-o.
Împaratul a fost informat imediat. Pe loc, a emis o parere-verdict : domnisoara Chotek nu putea fi o sotie acceptata pentru mostenitorul tronului. Franz Ferdinand a anuntat, pe un ton linistit, ca va astepta moartea împaratului, si apoi se va casatori cu Sofia. În cele din urma, Franz Iosif accepta casatoria, cu conditia ca Ferdinand sa renunte la orice speranta de mostenire pentru copiii lui si ai Sofiei.

Un tunel de agenti, calauze si stafete
Pentru a întelege desfasurarea evenimentelor trebuie sa-l parasim pe arhiduce si sa pasim pe urmele celui care, la Sarajevo, va trage asupra lui, Gacrilo Princip.
S-a nascut în 1894, într-o familie saraca. În timpul frecventarii scolii din Sarajevo, în 1913 a aderat la grupul secret “Tinerii bosniaci”, intelectuali hotarâti sa-si consacre toate eforturile eliberarii, prin orice mijloace, a Bosniei de austrieci.
Princip se împrieteneste cu Danilo Ilici, un învatator, si el membru al organizatiei “Tinerii bosniaci”, care se gândise sa-l ucida pe guvernatorul Bosniei, generalul Potiorek. Manifestând vehe


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org