Referat - Viata lui Pericle

Categorie
Referate Istorie
Data adaugarii
acum 4 ani
Afisari
348
Etichete
viata, lui, pericle
Descarcari
198
Nota
0 / 10 - 0 voturi


Viata lui Pericle

Pericle s-a nascut catre anul 495, avându-l tata pe Xantipos si mama pe Agariste. Tatal lui a fost unul dintre eroii de la capul Mycale, iar mama lui apartinea nobilei familii a Alcomeonizilor, fiind nepoata vestitului Clistene, care daruise Atenei o constructie democratica. Avea o familie înstarita, cu o pozitie socila superioara. Cu alte cuvinte, viitorul conducator democrat provenea din cea mai înalta aristrocatie.
Agariste a avut un vis premonitoriu, înainte de a-l naste pe Pericle : copilul ei era un leu; fiul ei va deveni, într-adevar, daca nu cel mai puternic om din Grecia, cel putin geniul ei tutelar.
Pericle fusese un copil frumos, cu trasaturi nobile, dar cu capul un pic cam alungit, lucru care stârnea ironia poetilor.
Educatia pe care Pericle a primit-o a fost extrem de îngrijita, cum se cadea unui tânar aristocrat. Înainte de 13-15 ani a învatat sa citeasca, sa scrie si sa socoteasca la scoala de gramatica, dupa care a urmat scoala de ed. Fizica, unde a învatat sa lanseze sulita, sa se lupte si sa calareasca. Parintii sai au ales filozofii cei mai renumiti si oamenii de stiinta cei mai de seama pentru dezvoltarea si împlinirea darurilor sale înnascute: inteligenta neobisnuita, perseverenta în studiu, seriozitate, cumpanire, stapânire de sine.
Damon din Oa îl învata muzica; spirit rafinat, profesorul lui Pericle exploreaza fiinta umana, dorind sa-i cunoasca toate aspectele. Pericle a învatat de la profesorul sau sa cerceteze natura umana pentru a o stapâni mai bine.
Zenon din Eleea, parintele sofisticii, îl initiaza pe Pericle în arta controversei, dar cel care exercita o influenta hotarâtoare asupra sa este Anaxaboras din Clazomenes(supranumit „Spiritul”).
Pericle simte ca este sortit unui viitor deosebit; de aceea el se pregateste minutios înainte de a se lansa în arena politica. De altfel asemanarea sa cu tiranul Pisistrate este uimitoare pentru batrânii cetatii. Lectiile pe care le-a dat istoria, îl tin departe de popor, în f


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org