Referat - Citate celebre ale imparatilor romani

Categorie
Referate Latina
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
371
Etichete
citate, celebre, ale, imparatilor, romani
Descarcari
267
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Citate celebre ale imparatilor romani

Alea iacta est (lat.”zarurile au fost aruncate”)
Aceste cuvinte au fost rostite de catre Cezar (anul 49 î.Chr.)in momentul in care a traversat Rubiconul ,dupa o lunga ezitare . Astfel Cezar si-a riscat viata , caci o lege speciala a Senatului roman interzicea trecerea cu trupe a Rubiconului ( râul de hotar între Italia si Galia cisalpina ) , spre a se evita astfel incursiunile armate împotriva Italiei , pregatite de comandanti ambitiosi la granita de nord a tarii .
Cuvintele ,, Alea iacta est ,, , ca si expresia ,, A trece Rubiconul ,, au deci întelesul : ,, soarta va decide ! ,, si sunt folosite când , dupa ce ai sovait mult , iei o hotarâre importanta .

Banul n-are miros - Împaratul Vespasian ( 69-79 d.Chr. ) , gasind visteria goala , dupa domnia lui Nero si a urmasilor acestora , nu s-a dat în laturi de la nici un mijloc pentru a strânge bani . Printre taxele care le-a pus , a fost si una asupra closetelor publice .
Într-o zi , fiul sau Titus ( viitorul împarat ) i-a spus ca poporul râde si bârfeste fiindca se scot bani dintr-o asemenea sursa . Vespasian ia pus o moneda sub nas spunându-i : ,, Non olet ,, , adica : ,, uite , banul nu are miros ,,

Decet imperatorem stantem mori ( lat. ,, Un Împarat trebuie sa moara în picioare )-maxima creata chiar de acelasi împarat Vespasian care a trait acum aproape doua milenii. Ajuns la vârsta de 69 de ani ,el continua sa se ocupe de treburile imparatiei . Si chiar în ziua mortii , coborând cu o ultima sfortare din patul de suferinta, se ridica în picioare spre „a sta la datorie”. Decet imperatorem stantem mori au fost cele din urma cuvinte ale sale. Largindu-si zona de aplicatie ,ele


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org