Referat - Despre opera lui Caesar

Categorie
Referate Latina
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
1255
Etichete
despre, opera, lui, caesar
Descarcari
614
Nota
0 / 10 - 0 voturi




DESPRE OPERA LUI CAESAR


Alaturi de Cicero si Salustius, Caius Iulius Caesar se numara printre întemeietorii prozei clasice latine.
Spiritualitatea clasica greaca si latina se caracterizeaza prin rationalitate, masura, echilibru si armonie. Orice spirit de factura clasica se fereste sa adopte pozitii extreme, mentinându-se pe o linie de mijloc.
Inteligenta vie si plurivalenta, dublata de o memorie prodigioasa, o mare putere de munca si o mare vointa caracterizeaza personalitatea lui Caius Iulius Caesar. Caesar nu este numai un general si un om politic de geniu, dar si un om de cultura, un intelectual cu talent de orator si de scriitor. Discursurile sale, prin eleganta si claritatea argumentatiei si puritatea limbii, inaugureaza o directie noua în literatura latina.
Scrierile sale cele mai importante sunt „Comentarii de bello Gallico” si „Comentarii de bello civili”.
„De bello Gallico” este o lucrare alcatuita din opt parti, dar numai sapte dintre acestea pot fi atribuite cu certitudine lui Caesar. A opta carte a fost scrisa de catre Aulus Hirtius.
„De bello Gallico” este un jurnal de campanie, servind atât ca sursa pentru cunoasterea epocii, cât si ca marturie de limba latina literara, clasica si eleganta. În aceasta lucrare, Caesar consemneaza informatii esentiale despre gali, germani si britani, despre organizarea tactica a armatei romane, despre framântarile sociale si politice de la Roma sfârsitului de republica.
Sub aspect psihologic, galii se caracterizeaza printr-o anumita versabilitate (trec cu usurinta de la o dispozitie la alta opusa ei). Caesar identifica o mare asemanare între zeitatile galilor si cele romane. Acest mod de identificare a similitudinilor poarta numele de „interpretatio Romana”. Caesar surprinde, de asemenea, structura sociala galica, în care predomina druizii si cavalerii. Reiese din prezentarea lui Caesar tenacitatea cu care galii s-au opus cuceririlor romane.
Spre deosebire de gali, care au zeitati antropomorfe, germanii


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org