Referat - Gradele de comparatie ale adjectivului

Categorie
Referate Latina
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
477
Etichete
gradele, comparatie, ale, adjectivului
Descarcari
380
Nota
0 / 10 - 0 voturi

GRADELE DE COMPARATIE ALE ADJECTIVULUI
 
 
Ca si în limba româna si în limba latina adjectivul are gradele de comparatie pozitiv, comparativ si superlativ. Spre deosebire de limba româna, în limba latina gradele comparativ si superlativ se formeaza cu ajutorul unor sufixe la care se adauga terminatii de declinare ca la un substantiv.

Gradul pozitiv este acela care este dat când se enunta adjectivul de categoria I sau a II-a.
 
Comparativul sa formeaza cu ajutorul terminatiilor (ior) pentru masculin si feminin si (ius) pentru neutru, terminatii care se adauga la tema adjectivului, indiferent de categoria acestuia.
Spre exemplu, comparativul adjectivului (brevis, breve) este (brevior, brevius = mai scurt, mai scurta). Comparativul adjectivului (clarus, clara, clarum) este (clarior, clarius).
La comparativul astfel obtinut, (formele obtinute reprezinta nominativul singular), se adauga în timpul declinarii, terminatiile declinarii a III-a imparisilabice, la neutru singular, terminatiile la nominativ, acuzativ si vocativ singular, pastrându-se (ius), la plural (a).
De exemplu declinam substantivul (planities, planitiei = câmpie) împreuna cu adjectivul (formosus, formosa, formosum = frumos) la comparativ (formosior, formosius):
Singular: N. – (formosior planities), G. – (formosioris planitiei), D. – (formosiori planitiei), Ac. – (formosiorem planitiem), Abl. – (formosiore planitie), V. – (formosior planities);
Plural: N. – (formosiores planities), G. – (formosiorum planitierum), D. – (formosioribus planitiebus), Ac. – (formosiores planities), Abl. – (formosioribus planitiebus), V. – (formosiores planities);
 
Superlativul adjectivelor se comporta ca si un adjectiv de categoria I, declinându-se dupa substantivele de a II-a masculin si neutru si I pentru feminin.
Înainte de a folosi aceste terminatii, trebuie adaugat sufixul (issim), deci, un adjectiv la gradul superlativ va arata cam asa: pornind de la gradul pozitiv al adjectivului (brevis, breve), stabilim tema


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org