Referat - Sallustius reprezentant al istoriografiei latine

Categorie
Referate Latina
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
865
Etichete
sallustius, reprezentant, istoriografiei, latine
Descarcari
672
Nota
0 / 10 - 0 voturi















SALLUSTIUS, REPREZENTANT
AL ISTORIOGRAFIEI LATINE
















Sallustius , reprezentant al istoriografiei latine


Monografia este specie a istoriografiei latine, însemnând prezentarea unui aspect al istoriei sau a unei secvente de scurta durata, pe baza relatarii faptelor ,,pe alese” (carptim).
Practicata de greci , monografia istorica este , creata la Roma , de Cato cel Batrân, autorul operei ,,Origines’’ (,,Originile’’), destinate a prezenta originea populatiilor italice.
În secolul I a. Chr., monografia este reprezentata de Sallustius, care alege doua secvente istorice-conspiratia lui Catilina(63 a.Chr.)si razboiul împotriva numizilor,condusi de Iugurtha (111-105 a. Chr.).
Formula salustiana ,,carptim’’ este semnificativa pentru tehnica monografiei.Refe-
ritor la aceasta, istoricul declara,,ma hotarâi sa povestesc faptele poporului roman pe alese, dupa cum unele mi se pareau vrednice de aducere aminte.’’(Conspiratia lui Catilina,4,2).
În conceptia lui Sallustius, factorul cauzal al istoriei este de ordin moral, istoria se schimba o data cu moravurile . Ceea ce a dus la criza Republicii în secolul I a. Chr. sunt
,,ambitio’’(setea de putere), ,,avaritia’’(lacomia) si ,,luxuria’’(dezmatul). De aceea , sco- pul istoriei este cel educativ-,,historia magistra vitae’’.
Totodata , avându-l ca model pe istoricul grec Tucidide , Sallustius nu expune nu- mai faptele si întâmplarile, ci cauta sa le si explice,descoperind cauzele mai profunde ale evenimentelor din vremea lui.
Caius Sallustius Crispus s-a nascut la Amiternum (centrul Italiei), în tinutul sabi- nilor, în anul 86 a. Chr.A fost ,,homo novus’’ (primul din familia sa care a obtinut demni- tati publice), din ordinul ecvestru.
Instalat de tânar la Roma, între 55-54 a.Chr.,intra în viata publica si îsi desfasoara
activitatea ca reprezentant al partidului popularilor în fruntea caruia se afla Caesar.Tribun al plebei în 52 a. Chr. în perioa


  • Referate asemanatoare

Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org