Referat - Titus Macius Plautus

Categorie
Referate Latina
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
749
Etichete
titus, macius, plautus
Descarcari
468
Nota
0 / 10 - 0 voturi





TITUS MACIUS PLAUTUS



Plaut a fost considerat parintele teatrului roman preclasic sic cel mai semnificativ autor al inceputurilor literaturii latine.
S-a nascut probabil in jurul anului 250 a.c.HR. si a murit in anul probabil 184 a.CHR.
Provenea dintr-o familie saraca,a avut o copilarie aspra si a plecat de timpuriu spre capitala unde invata greceste si cunoaste literatura greaca.
Este atras in comert unde devine si mai sarac.Se angajeaza apoi la un morar unde munceste din greu.In perioada cat lucra la moara a scris trei comedii ,noua pastranduni-se doar titlurile a doua.
Opera sa numara 21 de comedii incluse in “Corpus Plautinum”.Cele mai cunoscute comedii ale lui Plaut sunt:”Amphitrio”,”Aulularia”,”Pseudolus”,”Miles gloriosus”,”Rudens”.
In “Amphitrio” Plaut prelucreaza cateva piese grecesti.Jupiter profita de plecarea la razboi a regelui teban,Amphitrio si,in lipsa acestuia,o seduce pe sotia lasata acasa,Alcmena,luand infatisarea sotului,astfel se naste Hercule.Aceasta piesa creeaza in final o serie de confuzii care se topesc intr-un happy-end prin impacarea celor doi.
“Pseudolus”,in traducere ,mincinosul sau inselatorul este o comedie savuroasa in care un sclav reuseste sa-i insele sip e batranul sau stapan sip e fiul acestuia,Ballio,un negustor de curtezane.El promite celor doi ca ii va insela si se tine de cuvant.O rapeste pe o sclava foarte frumoasa,iubita tanarului sau stapan.
“Rudens” prezinta aventurile a doua tinere sclave care supravietuiesc unui naufragiu.Ele au fugit de la stapanul lor si dupa mai multe peripetii,una dintre ele,cea mai frumoasa se casatoreste cu tanarul pe care il iubea.
Temele comediilor:
1.imoralitatea vietii de familie;
2.negustorul de femei-leno(in Latina);
3.modul de viata grecesc;
4.curtezanele in societatea romana;
5.sacrificiul


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org