Referat - Dezvoltarea si eficacitatea carierei

Categorie
Referate Management
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
424
Etichete
dezvoltarea, eficacitatea, carierei
Descarcari
392
Nota
0 / 10 - 0 voturi

DEZVOLTAREA SI EFICACITATEA CARIEREI

______________________
MASTER - Anul I
Managementul Administratiei Publice

1. CONCEPTUL DE CARIERA
Desi în limbajul curent notiunea de cariera este larg folosita, conceptul de cariera are numeroase întelesuri. Pâna în prezent nu este o definitie oficiala, unanim acceptata, care sa întruneasca consensul specialistilor. În literatura de specialitate sunt cunoscute diferite formulari si numeroase opinii.
În general, întelesul popular al termenului de cariera este asociat cu ideea de miscare ascendenta sau de avansare a unei persoane într-un domeniu de activitate dorit, cu scopul de a obtine mai multi bani, mai multa responsabilitate sau de a dobândi mai mult prestigiu si mai multa putere. Pentru a defini cariera trebuie sa avem în vedere urmatorii factori:
contributia individului la dezvoltarea propriei cariere;
contributia organizatiilor în care evolueaza;
contextele pe care le intersecteaza;
calitatea legislatiei specifice si maniera de aplicare a acesteia.
Ca si definitii ale carierei enumeram în continuare pe cele care le consideram mai relevante:
Cariera este o succesiune de activitati si pozitii profesionale pe care o persoana le atinge, ca si atitudinile, cunostintele si componentele asociate, care se dezvolta de-a lungul timpului;
Cariera reprezinta o succesiune de functii, in ordinea crescatoare a prestigiului prin care trece un individ in mod ordonat, dupa o regula previzibila.
De fapt, cariera consta in acea succesiune de posturi intr-o ierarhie, acea succesiune de experiente, separate, corelate intre ele prin care orice persoana trece de-a lungul vietii. Dezvoltarea carierei sau cum mai este numita dezvoltarea profesionala este un proces mai complex decât pregatirea profesionala, având drept obiectiv însusirea cunostintelor utile, atât in raport cu pozitia actuala, cat si cu cea viitoare. O cariera poate fi lunga sau scurta, iar un individ poate avea mai multe cariere, una dupa alta sau in acelasi t


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org