Referat - Functia de decizie in management

Categorie
Referate Management
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
523
Etichete
functia, decizie, management
Descarcari
326
Nota
0 / 10 - 0 voturi

UNIVERSITATEA GEORGE BARITIU BRASOV
FACULTATEA DE DREPT
ANUL II I.F.R.











FUNCTIA DE DECIZIE ÎN MANAGEMENT








INTOCMIT:











INTRODUCERE ÎN MANAGEMENT



Pentru a întelege functia de decizie manageriala trebuie mai întâi sa întelegem ce înseamna management. Provine din limba Latina, din cuvântul “manus” adica mana si înseamna “a manevra” sau “a pilota”. Deci persoana care realizeaza aceasta “pilotare” sau “manevrare” se numeste manager.
Pe parcursul istoriei, acest concept a evoluat sistematic, ajungând la un management bazat pe inteligenta artificiala, devenind o adevarata stiinta si un obiect de studio.
Obiectul studiului managementului este cel de a studia metodele, procedeele, metodologiile si tehnicile de planificare, organizare, coordonare, conducere a unui sistem in vederea atingerii unui scop folosind un consum cat mai redus de resurse personale, financiare, materiale si informationale.
Înca de la inceputul existentei sale, omul. Participand la diverse activitati a ajuns sa aiba nevoie de un conducator de grup. Participarea in grup îl determina pe om sa fie conducator de grup ori sa fie condus. Daca era condus, omul trebuia sa primeasca si sa execute actiunile cerute. Ca si conducator, el avea o sarcina ceva mai complicata trebuia sa se gândeasca la ce actiuni avea sa le dea spre executare subalternilor dar sa si duca la îndeplinirea dorintelor si interesele comunitatii din care face parte si pe care o conducea.
La început nu era nevoie decât de un conducator dar, cu timpul, pe masura dezvoltarii sistemului de nevoi ale comunitatii, ale complicarii prin diversificare a situatiilor din mediul de viata, s-a ajuns la nevoia a mai multor conducatori pentru un grup iar, conducatorii au ajuns sa aiva o ierarhie proprie.
Treptat, omul începe sa receptioneze informatii din mediul in care îsi desfasoara activitatea. Folosindu-si propriile instincte sau folosindu-si rationamentul ia decizii, declanseaza actiuni astfel intervenind asupra mediul


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org