Referat - Functiile manageriale

Categorie
Referate Management
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
501
Etichete
functiile, manageriale
Descarcari
356
Nota
0 / 10 - 0 voturi

FUNCTIILE MANAGERIALE


Actiunile întreprinse de subiectul conducerii potrivit continutului stadiilor ciclului de conducere reprezinta functiile acesteia, iar totalitatea functiilor respective formeaza continutul procesului de conducere.
Realizarea procesului de conducere presupune îndeplinirea unor actiuni specifice, grupabile în câteva functii definitorii pentru rolul oricarui conducator, indiferent de pozitia acestuia.
Nu exista astazi delimitare unanim acceptata a acestor functii sau un consens în privinta numarului lor. Autori de renume propun game diverse ale functiilor conducatorului:
H.Fayol: prevedere, organizare, comanda, coordonare, control;
L.Gulick: planificare, organizare, conducerea personalului (staffing), conducerea propriu-zisa, coordonarea, evidenta, întocmirea bugetelor;
H.Koontz, C.O’Donnell: planificare, organizare, staffing, conducere, control;
W.J.Duncan: planificare, organizare, control;
H.Church: proiectarea, utilarea, comanda, evidenta, operarea;
H.B.Maynard: planificarea, executia, controlul;
V.Afanasiev: prevederea, organizarea, activizarea, coordonarea, controlul;
La noi în tara s-a ajuns la un consens cvasiunanim al specialistilor privind împartirea procesului de conducere în urmatoarele cinci functii: previziunea, organizarea, antrenarea, coordonarea, controlul.
FUNCTIA MANAGERIALA DE PREVIZIUNE
Functia planificarii s-a nascut si s-a dezvoltat , în timp, din necesitatea sporirii capacitatii de adaptare a organizatiei la mutatiile intervenite în mediul extern, pentru asigurarea supravietuirii si/sau cresterii ei.
Un sistem de planificare eficient este chemat sa adopte acele cursuri de actiune care diminueaza riscurile si sporesc gradul de valorificare a avantajelor concurentiale ale organizatiilor. Prin exercitarea acestei functii se anticipeaza evolutia conditiilor în care se va afla sistemul economico-social condus , precum si starea, comportarea si functionarea acestuia.
Elementele de baza ale procesului de conducere sunt de


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org