Referat - Managementul resurselor umane

Categorie
Referate Management
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
452
Etichete
managementul, resurselor, umane
Descarcari
889
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Capitolul 1

1. Introducere

Locul Mangementului Resurselor Umane e bine precizat în contextul Managementului General. Astfel, în literatura de specialitate, aparuta pâna în prezent, se pune accentul pe aspectele ce privesc relatiile, raportul, începând cu recrutarea, selectia, încadrarea, perfectionarea si stimularea pe tot parcursul angajarii si terminând cu încetarea activitatii.
Cu alte cuvinte, Mangementul Resurselor Umane ar putea fi definit ca un complex de masuri concepute interdisciplinar, cu privire la recrutarea personalului, selectia, încadrarea, utilizarea prin organizarea ergonomica a muncii, stimularea materiala si morala pâna în momentul încetarii contractului de munca.
Aceasta definitie corespunde sistemului “ om-solicitari”, unde omul ocupa locul central, fiind nevoit sa raspunda solicitarilor tuturor factorilor.





















Fig. 1.1 Sistemul “om - solicitari”


“Omul e masura tuturor lucrurilor”, afirma filosoful grec Pretoqoras, ceea ce înseamna ca omul e capabil sa integreze orice solicitari prezente sau viitoare având ca tinta omul, care trebuie sa le faca. Esential e efortul potrivit caruia, actiunea simultana a acestor factori si capacitatea organismului omenesc trebuie sa realizeze un echilibru permanent. Acest echilibru se reflecta în balanta energetica a organismului fiecarui om.
Factorii solicitanti sunt studiati de diferite stiinte, dintre care stiinte ca medicale (anatomia, fiziologia, igiena), stiintele tehnice (organizarea productiei, tehnologia), psihologia, sociologia, economia.
Traim într-o societate în care schimbarile se succed cu o mare rapiditate si în care, pentru lumea afacerilor, provocarile si obligativitatea schimbarii tin de domeniul normalitatii. Ori, fara Resurse Umane, capabile de schimbare si adaptare, de creativi


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org