Referat - Importanta analizei produselor de consum

Categorie
Referate Marketing
Data adaugarii
acum 15 ani
Afisari
7004
Etichete
importanta, analizei, produselor, consum
Descarcari
901
Nota
9.5 / 10 - 2 voturi

Importanta analizei produselor de consum
in designul industrial
In procesul de design a unui produs, analiza si identificarea cerintelor, cautarea solutiilor, analiza si decizia alegerii solutiilor optime sunt foarte importante, mai ales in fazele primare, cind produsul are nevoie de clarificarea cerintelor, intelegerea conceptului si definitivarea aspectului fizic general. Intregul curs al dezvoltarii produsului si principalele sale caracteristici sint determinate de aceste cerinte. Munca de proiectare si dezvoltare, cit si costurile aferente schimbarilor de design cresc pe masura ce proiectul avanseaza catre final, dar sint mult mai mici in faza de conceptie cind sunt luate deciziile pentru solutiile optime. Pentru a alege cele mai bune solutii din mai multe variante propuse, echipa de proiect are nevoie de acces la informatii cit mai relevante privind produsul in ansamblu.
Analiza produselor de consum este o disciplina deosebit de importanta in munca unui designer industrial. Lucru valabil atat la realizarea unui produs nou cat si pentru imbunatatirea unui produs existent, deoarece designerul creeza intr-un cadru social care imprima anumite cerinte si valori cat si in cadrul economiei de piata in care rolul principal il ocupa cerererea consumatorilor. Astfel produsul conceput de designer este rezultatul unei analize exacte a segmentului de piata pe care il vizeaza produsul, a cerintelor acesteia. Produsul primeste anumite functii care intrunesc caracteristicile pe care produsul realizat de designer trebuie sa le intruneasca. Designerul trebuie sa fie obiectiv in munca si sa isi dea tot concursul pentru o realizare optima in sensul economiei de piata a prodului dezvoltat.
Produsul realizat de catre designer ajunge la consumator prin intermediul schimbului, respectiv al vanzarii cumpararii, in acest fel ele devine marfa, care este definita de valoarea de intrebuintare si utilitate. Nimeni nu isi permite sa creeze produse care sa nu fie cerute sau acceptate pe piata sau care sa nu corespunda normelor cerute de consumatori, astfel produsele trebuiesc proiectate de catre designer in spiritul valorii si utilitatii.
Produselel de consum trebuie sa indeplineasca cel putin 3 conditii pentru ca ele sa fie utile
Sa existe o anumita relatie între calitatile lui si una din trebuintele omului. Este adevarat ca unele dorinte pentru unele lucruri sunt impuse si de unele obiceiuri locale, sau de moda. Dar ele nu se transfera în trebuinte vitale, ci în ceea ce am putea numi dezirabilitate .
Nu-i de ajuns sa existe aceasta relatie între calitatile unui lucru si una din trebuintele noastre, ci trebuie ca ele sa fie si cunoscute de consumatori. Acest lucru îl poate face productia prin mijloacele care îi stau la dispozitie, inclusiv reclama.
În sfârsit, nu este de ajuns sa cunoastem proprietatile, calitatile unui lucru, ci trebuie sa si putem sa le întrebuintam.
Relatia intre calitatile prodului si necesitatile pietei de desfacere determina concret in urma analaziei pietei de desfacere a cererii la momentul dezvoltarii prosusului si a ofertei deja existente. Aceasta analiza preliminara poate fi inclusa de asemeni in analiza produselor de consum, de data aceasta in analiza produselor existente pentru determinarea productiei viitoare. Designerul trebuie desigur sa cunoasca produsele existente pe piata si masura in care acestea satisfac relatia dintre calitatile produslui si cerintele de piata pentru a putea cereea sau imbuntataii urmatorele produse.
Pentru realizarea reclamei si infromarii segmentului de piata vizat asupra aparitiei unui nou produs se realizeaza o analiza a pietei si a factorilor care au priza la piata respectiva. Analiza are ca scop si modul in care se va efectua reclama si mijloacele.
Si acest gen de analiza face parte din analiza produselor de consum deoarece un produs este realizat in scopul vanzarii care face parte din conditiile de concepere si proiectare.
Pentru ca un produs sa poata fi intrebuintat acesta trebuie sa aiba anumite functii utile. Acestea se contureaza o data cu stabilirea caietului de sarcini, in urma efectuarii analizei produselor de consum in raport cu ceea ce viitorul produs trebuie sa efectueze, caracteristici de functionare.
Analiza produselor de consum si a valorii de întrebuintare nu poate fi desprinsa de calitatea acestora. Valoarea de întrebuintare si calitatea sunt strâns legate între ele, întrucât ambele se refera la proprietatile si însusirile produselor. Nu exista calitate în afara produsului, nu exista calitate “în sine” adica independenta de obiecte, dupa cum nu exista nici obiecte fara o determinare calitativa. Astfel una dintre laturile importante ale valorii de întrebuintare o constituie tocmai calitatea.
Calitatea prouselor de consum este unul din telurile pe care treb...


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org