Referat - Organizatia si mediul extern

Categorie
Referate Marketing
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
399
Etichete
organizatia, mediul, extern
Descarcari
835
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Tema Organizatia si mediul extern a acesteia

Capitolul 1 Caracteristica generala a întreprinderii

1.1 Notiunea de organizatie, concept, roluri si trasaturi
Orice societate, în general ,ca si fiecare individ, în parte, pentru dezvoltarea sa are nevoie de anumite bunuri si servicii. Acestea pot fi achizitionate prin producerea proprie a lor sau prin cumpararea lor. Datorita unei nevoi din ce în ce mai mare si mai diversificate, obtinerea se realizeaza prin cumpararea acestor bunuri sau servicii de la unii producatori specializati care asigura necesarul mai multor indivizi. Specializarea în producerea unor anumite bunuri sau servicii implica aparitia întreprinderii, în care are loc unirea factorilor de productie din care se obtin aceste bunuri sau servicii.
Întreprinderea sau agentul economic sunt persoanele sau grupuri de persoane fizice sau juridice care în calitate de participanti la viata economica au roluri si comportamente similare.
În limbajul de astazi, cine zice firma(întreprindere) se gândeste, de regula la uzina asa ceva nu este corect deoarece nu toate întreprinderile sunt uzine si nu toate uzinele sunt întreprinderi.
În sensul ei economic, o firma (întreprindere), ca agent economic-indiferent de marimea lui de forma de proprietate, de forma de organizare-produce bunuri si servicii destinate întregii societati sau numai unui segment în vederea obtinerii scopului urmarit, obtinerea profitului.
Deci ca o celula de baza a economicului, firma(întreprinderea) este veriga organizatorica unde are loc combinarea factorilor de productie(resurse umane si materiale energetice) cu scopul producerii desfacerii bunurilor economice (produse, servicii si informatie) în structura, cantitatea si calitatea impuse de cererea de pe piata si obtinerii unui profit (Barbulescu C, Economia si gestiunea firmei , Bucuresti 1999, ASE, pag 24). Întreprinderea în cadrul procesului de productie suporta costuri corespunzând remunerarii factorilor de productie uti


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org