Referat - Piata carnii in Romania - Oportunitati si constrangeri in perspectiva aderarii la UE

Categorie
Referate Marketing
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
382
Etichete
piata, carnii, romania, oportunitati, constrangeri, perspectiva, aderarii
Descarcari
282
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Piata carnii in Romania- Oportunitati si constrangeri in perspectiva aderarii la Uniunea Europeana

Dupa 1990 productia de carne a reflectat modificarile intervenite la nivelul efectivelor de animale, respectiv o tendinta de scadere la toate speciile, micii producatori dimensionandu-si efectivele detinute la nevoile de autoconsum si la cerintele limitate a ;e pietelor locale.Astfel, in 2003 productia toatala de carne a fost de 935 mii tone fata de 1490 mii tine in 1989.
Productia romaneasca de carne este mai putin competitiva conform standardelor internationale si trebuie avut in vedere ca in viitor Romania se va confrunta cu o concurenta puternica la carne atunci cand va avea loc aderarea la Uniunea Europena.
Sistemele de crestere si exploatare a animalelor pentru carne sunt in mare parte extensive, cu mici exceptii n sectorul porcinelor si pastravilor unde exista si un sistem intensiv, dar cu pondere mica.Acesta conduce la realizarea unor durate de ingrasare mari, datorate unei rate scazute a conversiei furajelor deoarece nu se asigura un raport energetico-proteic, ceea ce duce la realizarea unor sporuri medii zilnice reduse si greutate la sacrificare scazuta. Din aceasta cauza, productia de carne este un produs secundar, este de exemplu la bovine care sunt exploatate in principal pentru lapte sau la ovine.
Conditiile de adapostire sunt precare si cu impact asupra bunastariianimalelor si performantelor productive. Furajarea animalelor in fermele mici, familiale se face cu furaje de slaba calitate, neprelucrate , ceea ce conduce ;a consumuri mari, ineficiente. Foarte putini prducatori mici si mijlocii care au orientare comerciala si care cauta
sa-si imbunatateasca randamentul tehnic.
Producatorii sunt adesea lipsiti de informare privind piata.In Romania nu exista un sistem de clasificare a carcaselor dupa calitate pentru a stimula producatorii prin prêt, plata facandu-se in functie de greutatea carcaselor.
In sectorul de abatorizare si procesare s


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org