Referat - Piata publicitatii

Categorie
Referate Marketing
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
411
Etichete
piata, publicitatii
Descarcari
301
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Academia de Studii Economice
Facultatea de Marketing
















Piata Publicitatii











Bucuresti
2005








Pentru a putea vorbi de piata publicitatii ar trebui sa vedem care sunt actorii ce joaca pe aceasta piata, dupa ce reguli joaca si cum joaca.
Regulile dupa care se joaca pe piata publicitatii sunt reglemtate de legea 148/2000, legea 151/2000, OMS 853/2000, OG 99/2000, DCC 65/2000, OGU 55/2000.
Pe langa acestea un rol important il au si organizatiile din acest domeniu: Uniunea Agentilor de Publicitate din Romania(RAAA) si International Advertising Association Romania (IAA Romania).
Acum ca stim regulile dupa care se joaca, ar trebui sa vedem si care sunt actorii.
Sa incepem cu furnizorii de publicitate, care pot fi:
- agentii media: Mindshare, Imedia Network, Imedia Advertising, Zenith Media, etc:
- agentii publicitare: Ogilvy&Mather, Graffti/BBDO, LeoBurnett&Target, McCann-Erickson Romania, Tempo Advertising, NextCap, Saatchi&Saatchii, Lowe&Partners, Headvertising, Grey Worldwide, Gavrila si Asociatii, etc
Astazi comunitatea publicitarilor din Romania se bucura de trei oportunitati de competitie: Effie, Ad’Or si Ad.Print(festivalul de publicitate pentru reclame de presa si outdoor).
In ceea ce priveste consumatorii de publicitate, marii producatori de bunuri de larg consum domina piata de publicitate din Romania in mod traditional, ca urmare a initiativelor de marketing sustinute si orientate pe castigarea unor cote cat mai mari pe pietele noi sau pe cele existente.
Conform monitorizarilor, companiile Procter&Gamble, Unilever, Beiserdorf, Colgate-Palmolive si Henkel au cheltuieli de reclama de peste 220 de mil.$ si se numara printe principalii investitorii in publicitatea romanesasca.
Top 10 clienti de publicitate este condus si in acest an de compania Procter&Gamble cu 91,7 milioane de euro(ratecard), urmata de Coca-Cola cu 48.7 mil. euro(ratecard) si Unilever cu 45,4 mil.euro(ratecard). Au intrat in top fata de 2003 Eurpean Drinks&Food, ajuns


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org