Referat - Studiul comportamentului consumatorului

Categorie
Referate Marketing
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
392
Etichete
studiul, comportamentului, consumatorului
Descarcari
380
Nota
0 / 10 - 0 voturi

STUDIUL COMPORTAMENTULUI CONSUMATORULUI


1. Introducere

2. Bazele de date ca surse de informatii

3. Studierea directa a clientelei

4. Studiu de caz – Cine este consumatorul român

5. Concluzii

6. Bibliografie



















1. Introducere
Cercetarea de marketing nu este o stiinta exacta si, cu atât mai putin, una perfecta sau infailibila. Ea lucreaza cu oamenii, cu nevoile, cu dorintele lor, toate în permanenta schimbare, aflate mereu sub influenta a sute de factori, mai mult sau mai putin cunoscuti. Studiul pietei arata ce doresc oamenii sa cumpere, sa consume sau sa foloseasca. De regula, asta înseamna altceva decât ceea ce vor firmele sa proiecteze, sa produca si sa vânda. Nu este destul sa se cerceteze nevoile. Trebuie sa fie cunoscute dorintele si aspiratiile oamenilor. Astfel, specialistii considera ca principala componenta a cercetarilor de marketing o constituie studierea comportamentului consumatorului.
Cercetarea comportamentului consumatorilor se ocupa cu diferite atitudini în procesul deciziei de cumparare (de exemplu, atitudinea fata de informatii, alegerea locului de cumparare, fidelitatea fata de marca, constientizarea pretului si atitudinii dificile ale consumatorului etc.).
Firmele au acordat si continua sa acorde o foarte mare atentie unei astfel de cercetari. Studii empirice efectuate la începutul anilor 1980 în Marea Britanie subliniau faptul ca cercetarea comportamentului consumatorului joaca un rol important în operatiile de marketing ale companiilor de succes. Numerosi autori citau exemple de companii de succes care urmareau în mod constant calitatea produsului, din punct de vedere al cumparatorilor. Tacticile de cercetare a comportamentului consumatorului includeau:
analizarea modalitatilor de satisfacere ale clientilor;
depistarea si înregistrarea tuturor problemelor si reclamatiilor;
completarea unui chestionar de catre toti clientii care au returnat bunuri;
desfasurarea unor teste extensive legate de produsele noi;
analiza


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org