Referat - Locuri geometrice

Categorie
Referate Matematica
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
366
Etichete
locuri, geometrice
Descarcari
284
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Locuri geometrice

Def.: Locul geometric este multimea de puncte care au aceeasi proprietate.
Mediatoarea unui segment este dreapta perpendiculara pe segment dusa prin mijlocul segmentului. Existenta si unicitatea mediatoarea rezulta din faptul ca mijlocul unui segment exista si este unic, perpendiculara printr-un punct al dreptei pe dreapta exista si este unica.


Teorema 1: Orice punct de pe mediatoarea unui segment este egal departat de capetele segmentului.
Dem.: Se considera (AB), , si M un punct de pe mediatoarea segmentului (AB) (Fig.1.1). Daca , afirmatia este evidenta. Daca , (C.C.) si rezulta , deci .



Teorema 2: Orice punct egal departat de capetele unui segment apartine mediatoarei segmentului.
Dem.: Se considera (AB) si M un punct astfel încât (Fig.1.2). Daca , atunci M este mijlocul segmentului (AB) si apartine mediatoarei. Daca , fie O mijlocul segmentului (AB). (LLL). Deci . Deoarece cele doua unghiuri sunt si suplementare, rezulta ca , ceea ce înseamna ca MO este mediatoarea segmentului (AB).

Asadar mediatoarea unui segment este locul geometric al punctelor egal departate de capetele segmentului.

Un alt exemplu de loc geometric este bisectoarea unui unghi.
Bisectoarea unui unghi este dreapta care trece prin intersectia a doua drepte diferite, împartind unghiul format de cele doua drepte în doua unghiuri congruente.

Teorema 3: Bisectoarea unui unghi este locul geometric al punctelor din interiorul unghiului egal departate de laturile unghiului, reunit cu vârful unghiului.
Dem.: a) Se va arata ca orice punct de pe bisectoare este egal departat de laturile unghiului (Fig.1.3). Fie , O vârful unghiului, s bisectoarea lui si . Se noteaza cu A si B picioarele perpendicularelor din M pe h si respectiv k. (IU) .
b) Se va arata ca orice punct M egal departat de laturile unghiului si se afla în interiorul unghiului, apartine bisectoarei. Se noteaza cu A si B picioarele perpendicularelor duse din M pe laturile unghiului. , (OM) latura


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org