Referat - Sistemul de numeratie egiptean

Categorie
Referate Matematica
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
403
Etichete
sistemul, numeratie, egiptean
Descarcari
243
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Sistemul de numeratie egiptean

Egiptul a fost probabil prima civilizatie în care interesul pentru stiinte a fost major. Au excelat în medicina si matematici aplicate, dar si în astronomie, mecanica, chimie, fizica, administratie. Chiar numele de chimie provine de la alchimie, vechiul nume al Egiptului. Civilizatia Egiptului Antic a atins un înalt nivel înca din cele mai vechi timpuri. Datorita Nilului si climei, Egiptul avea tot ce-i necesar dezvoltarii unei civilizatii înfloritoare. Egiptul era si usor de aparat având o lunga granita cu desertul Sahara, asa ca s beneficiat de perioade lungi de pace, perioade în care societatea s-a dezvoltat rapid.
Cu 3.000 de ani î.C., în Egipt era dezvoltata puternic agricultura pe baza inundatiilor bianuale ale Nilului. Apa revarsata aducea aluviuni care îmbogateau solul; surplusul de apa era dirijat printr-un sistem complicat de canale si ecluze, astfel ca ea sa fie folosita si în perioadele secetoase. Construirea si întretinerea unui astfel de sistem de irigatii a necesitat importante cunostinte de geometrie, mecanica, hidraulica. Cunoasterea cu precizie a perioadelor din an în care se produceau inundatiile era de maxima importanta. Problema a fost rezolvata de cunostintele avansate de astronomie care le-a permis realizarea unui calendar foarte precis. Teritoriul pe care se întindea Egiptul fiind vast, era nevoie de un sistem administrativ eficient. Pentru calcularea taxelor si repartizarea sumelor colectate pentru constructii, armata s.a. era nevoie de cunostinte de aritmetica.  Din 3.000 î.C. a început constructia piramidelor; astfel marea piramida de la Ghiza a fost construita prin 2.650 î.C. Constructia piramidelor necesita vaste cunostinte si imense resurse materiale.
În acea perioada, Egiptenii aveau pus la punct sistemul de scriere hieroglific. Sistemul de numeratie folosit nu era foarte bun pentru realizarea calculelor aritmetice. Operatiile aritmetice, asa cum le cunoastem azi, erau foarte greu de realizat: adunarea s


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org