Referat - Accidentul vascular cerebral

Categorie
Referate Medicina
Data adaugarii
acum 4 ani
Afisari
348
Etichete
accidentul, vascular, cerebral
Descarcari
220
Nota
0 / 10 - 0 voturi



Accidentul vascular cerebral


Cauze:
Accidentul vascular cerebral survine atunci cand circulatia sangelui la creier este intrerupta sau diminuata. Astfel, creierul nu mai beneficiaza de aportul de oxigen si de substante nutritive, iar in cateva secunde, celulele incep sa moara.

Factori favorizanti:
- leziune vasculara cerebrala
- tabagismul
- hipertensiunea arteriala
- hipercolesteromia

Diferite tipuri de accident vascular cerebral:
Accidente vasculare cerebrale ischemice, numite si infarcte cerebrale, apar cel mai adesea ca o consecinta a unui trombus (cheag de sange care se formeaza intr-o artera), a unui embol (corp strain sau un trombus mobilizat care, antrenat prin circulatie, va produce obstructia arterei) sau o ingustare a arterei favorizata de ateroscleroza (ingrosarea invelisului intern al peretelui arterial). Ultima este cauza principala a accidentelor vasculare cerebrale ischemice.
Accidente vasculare cerebrale hemoragice se datoreaza unei scurgeri de sange in tesutul cerebral. Cauza lor o constituie in general hipertensiunea arteriala sau, mult mai rar, malformatii vasculare (angiom, anevrism), tulburarile de coagulare sau complicatiile unui tratament anticoagulant.

Manifestare:
Simptomele observate (hemiplegie, tulburari de sensibilitate ale campului vizual, paralizia unuia sau mai multor nervi cranieni, afazie [tulburari de vorbire] etc.) pot fi izolate sau asociate in diferite modalitati dupa sediul si intinderea accidentului vascular cerebral.

Prevenire:
Prevenirea recidivelor este bazata pe corectarea factorilor de risc: tratarea unei hipertensiuni arteriale, a unei hipercolesterolemii, aunui diabet, dar mai ales suprimarea fumatului. Atunci cand accidentul vascular cerebral a fost provocat de o embolie, bolnavul poate primi un tratament antiagregant plachetar (aspirina) sau anticoagulant. In acest caz, tratamentul este adesea prescris pe viata.







  • Referate asemanatoare

Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org