Referat - Astmul bronsic

Categorie
Referate Medicina
Data adaugarii
acum 4 ani
Afisari
470
Etichete
astmul, bronsic
Descarcari
311
Nota
0 / 10 - 0 voturi

ASTMUL BRONSIC
 
Astmul bronsic reprezinta un sindrom inflamator cronic al cailor aeriene, care apare la indivizi cu susceptibilitate genetica si se manifesta prin obstructie bronsica reversibila, partial sau complet, spontan sau sub tratament si în care se manifesta sindromul de hiperreactivitate bronsica la stimuli variati. Simptomele pot varia de la tuse pâna la dispnee. În general boala are o evolutie episodica sau paroxistica, dar poate fi si persistenta. Simptomul de baza este wheezing-ul, dar si tusea poate fi simptomul predominant. Des poate fi confundata cu "bronsita cronica" sau „pneumonia recurenta".
 Simptomele acute sunt manifestarea spasmului muschilor netezi bronsici, edemului si inflamatiei mucoasei bronsice.
Sistemul afectat: pulmonar
Ereditatea: în familie poate fi detectat un gen al astmului, pot fi prezente cazuri de dermatita atopica, rinita alergica, hiperreactivitate pulmonara.
Predominanta de vârsta: - 60% din bolnavii astmatici sunt depistati în copilarie sau la vârsta de adult tânar (16-40 ani), dar boala poate afecta orice vârsta.
Predominare de sex: - la copii sub 10 ani: baieti > fete; - la adulti: barbati = femei.
 Semne si simptome - polimorfiism simptomatic; functiile pulmonare pot fi tulburate fara simptome; Wheezing, tusea, expiratie dificila, dispnee nocturna, cianoza, participarea muschilor accesorii în actul de respiratie, cresterea copilului de obicei normala.
 Cauze - factori alergici (polen; acariene; pene), alti factori (aspirina; infectiile; fumatul; sinuzita; efortul fizic). Cercetarile patofiziologice actuale sunt axate asupra procesului de inflamatie (eliberarea mediatorilor chimici, factorul eozinofilic chemotaxic etc.).
 Factori de risc - antecedente familiale, infectii virale dificile în copilarie.
 Diagnostic diferential - corp strain, care se va considera de fiecare data, mucoviscidoza, epiglotita, insuficienta cardiaca congestiva, afectiunile cronice obstructive, prolapsul de valva mitrala.
 Date de laborator -


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org