Referat - Avortul terapeutic

Categorie
Referate Medicina
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
1219
Etichete
avortul, terapeutic
Descarcari
385
Nota
0 / 10 - 0 voturi

AVORTUL „TERAPEUTIC” - PROBLEMA ETICA REZULTATA DIN PROGRESUL MEDICINII

Medicina umana este ramura stiintelor biologice care studiaza organismul uman si functionarea acestuia, în scopul conservarii si restabilirii sanatatii. Medicina studiaza etiologia, patologia clinica, diagnosticul, tratamentul si profilaxia bolilor care afecteaza organismul.
De la medicina empirica din etapele timpurii ale istoriei umanitatii, s-a ajuns astazi la medicina stiintifica bazata pe dovezi, care opereaza cu concepte din majoritatea stiintelor, de la stiintele naturii (fizica, chimie, biologie), pâna la modele matematice complexe si notiuni împrumutate din domeniul filozofiei si artei. Progresul stiintelor fundamentale si cercetarea aplicata în domeniul medical au furnizat metode de explorare a organismului uman tot mai complexe si mai sofisticate, si au condus la dezvoltarea posibilitatilor de diagnostic si tratament. Au aparut si s-au dezvoltat ramuri noi ale medicinii. Conceptul de sanatate a capatat noi valente, OMS definind astazi sanatatea ca starea completa de bine bio-psiho-social a individului, si nu doar ca absenta bolii sau a infirmitatii.
Din toate aceste progrese rezulta însa si o serie de probleme de etica medicala, cele mai multe controversate. Mentionam, dar nu exhaustiv: avortul provocat medical la cerere sau în scop terapeutic, contraceptia, metodele de reproducere umana asistata, eutanasia (moartea asistata) în cazul bolnavilor incurabili, mentinerea într-o stare de viata vegetativa – cu ajutorul aparatelor – a bolnavilor decerebrati, folosirea în scopuri de cercetare sau terapeutice a tesuturilor recoltate de la embrioni umani, etc.
Este morala întreruperea sarcinii la cerere sau în caz de boli grave ale fatului? Aceasta problema are numeroase conotatii morale si religioase, si a fost reglementata politic în mod diferit de state diferite. Extremele sunt reprezentate, pe de o parte, de China, care duce o politica agresiva de limitare a cresterii populatiei, inclusiv


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org