Referat - Conduita si tratament in abdomenul acut chirurgical

Categorie
Referate Medicina
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
748
Etichete
conduita, tratament, abdomenul, acut, chirurgical
Descarcari
378
Nota
0 / 10 - 0 voturi







CHIRURGIE
Referat realizat de:
Buiac Carmen-Florina
Prefesor:Nan Loredana

























CONDUITA SI TRATAMENT IN ABDOMENUL ACUT CHIRURGICAL


Apendicita acuta

Apendicita acuta (A. A.) reprezinta inflamatia acuta a apendicelui cecal.Prin frecventa ea se situeaza pe primul loc in cadrul abdomenului acut chirurgical.
Etiopatogenie.A. A. survine la toate vartele si la ambele sexe.Ea pare cu frecventa maxima intre 10-30 de ani.Incidenta ei este rara sub 5 ani si scade peste 50 de ani.Este mai frecventa la barbati.
In aparitia A. A.elementul patogenic determinat este factorul infectios.Nu exista un germene specific inflamatiei apandiculare.Cel mai adesea intalnim colibacilul,singur sau in asociere cu alti germeni microbieni (streptococ,pneumococ) sau anaerobi (B.funduliformis).Patrunderea agentului patogen se produce fie local pe cale mucoasa,fie general,pe cale hematogena.
Elementul infectios gaseste conditii in cadrul unor cauze favorizante:a) particularitati ale regiunii ileocecoapendiculare ce favorizeaza stza (vicii de conformatie sau pozitie,bride,coproliti,corpi straini-samburi mici de fructe);b) regimul alimentar hiperproteic;c) constipatia cronica;d)infectii intestinale (colita,enterite);e) infectii generale (gripa,angine,pneumonie);f) parazitoze (oxiurii,ascarazii,tenia).
Anatomie patologica.Aspectul anatomo-patoogic al apendicitei acte este foarte variabil in raport cu virulenta microbiana si tipul imunitar al bolnavului.
Apendicita acuta catarala.Apendicele este congestionat,turgescent,cu desen vascular accentuat.
Apendicita acuta flegmoasa.Apendicele este marit de volum,edematiat,"in limba de clopot",cu luciul seroasei disparut;prezinta pete echimotice si false membrane pe suprafata sa.In lumenul apendicelui gasim puroi si microabcese parietale.In cavitatea peritoneala exista un lichid seros tulbure,iar falsele membrane si depozitele de fib


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org