Referat - Functiile fiziologice ale produselor alimentare

Categorie
Referate Medicina
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
349
Etichete
functiile, fiziologice, ale, produselor, alimentare
Descarcari
245
Nota
0 / 10 - 0 voturi











Functiile fiziologice ale produselor
alimentare

Fiziologia digestiei În afara de oxigen toate celelalte substante necesare organismului provin din alimente care se gasesc în mediul înconjurator sub forme foarte variate, forme în care nu pot fi trimise la tesuturi si folosite de organism. Alimentele trebuie sa fie transformate din punct de vedere fizic si chimic prin digestie, pentru a fi primite si integrate în organismul omenesc. Ele sunt farâmitate si tratate succesiv de saliva, sucul gastric, secretiile pancreasului, ficatului si mucoasei intestinale.
Fermentii digestivi împart moleculele proteinelor, glucidelor si grasimilor din alimentelor în fragmente mai mici si mai simple care pot sa strabata bariera mucoasei intestinale si sa treaca în sânge. Peretele intestinului apara mediul intern de invazia moleculelor proprii tesuturilor altor fiinte vegetale sau animale. Dupa digestia intestinala fractiunile de proteine care provin din carnea animalelor sau din vegetale nu mai au nimic specific si caracteristic fiintelor de la care au provenit; numai dupa aceasta transformare substantele din alimente sunt absorbite si integrate în tesuturile omului devenind substante proprii si specifice fiintei umane.
Bariera pe care o constituie mucoasa intestinala între mediul extern si organism nu e întotdeauna de nestrabatut; ea lasa sa patrunda uneori proteinele animale sau vegetale netransformate si care constituie substante ea lasa sa patrunda uneori proteinele animale sau vegetale netransformate si care constituie substante straine pentru om. Asa se explica fenomenul de sensibilizare si de intoleranta la unele substante alimentare; în aceste situatii organismul omului reactioneaza printr-o serie întreaga de modificari locale sau generale încadrate în limbajul general în notiunea de alergie sau idiosincrazie care înseamna de fapt o reactivitate modificata a organismului fata de unii agenti externi.
Metabolismul si nutritia Schimbul permanent de substante s


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org