Referat - Medicina privata in Moldova

Categorie
Referate Medicina
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
532
Etichete
medicina, privata, moldova
Descarcari
365
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Medicina privata în Moldova a existat pâna în anul 1944. în aceasta perioada au existat si alte forme ale Sistemului de Sanatate în Moldova în veacurile XV si XVI. Ca medicina obsteasca (Casa calicilor si al. în perioada domniei lui Stefan cel Mare), ulterior medicina de zemstva (finantata de catre autoritatile de stat, de tarani si boierime). în anul 1944 odata cu stabilirea puterii sovietice, medicina privata s-a nationalizat. Atunci s-a format Sistemul National al Sanatatii.
Medicina privata în Republica Moldova a demarat odata cu adoptarea legislatiei de schimbare a relatiilor de proprietate si care permiteau activitatea medicala privata. Este necesar sa explicam aceste notiuni. Activitatea medicala privata a aparut înca în Sistemul medical de stat, 1989 reglementat de legile despre patenta, iar medicina privata, ca subsistem al Sistemului de Sanatate a aparut dupa 1991.
Perioada pe care o parcurge Republica Moldova se caracterizeaza prin diversitatea reformelor economice si sociale. Reformarea social-economica a Republicii Moldova a declansat o avalansa de probleme si în sfera sociala si în special în sanatatea publica. Reforma sistemului de sanatate cuprinde mai multe aspecte — sociale, economice. financiare, de drept, de protectie si asigurari, de calitate a serviciilor medicale, etc. (Mereuta I., 1994, 1997; Popusoi E., 1995; Mosneaga T., 1996; Rusu R., 1997; Placinta A.. 1998; Etco C. si coaut.. 2000).
Sanatatea ca categorie sociala si economica este parte componenta a securitatii dezvoltarii durabile a omului (Tîrdea T. si coaut., 1997; Mereuta I., 1994, 1999; Gh. Rusu, 1998, 1999).
Supravietuirea umana este indisolubil legata de sanatatea fiecarui cetatean, de sanatatea globala a natiunii. In acest context prestarile medicale de care are nevoie omul, cetateanul bolnav sunt acordate de institutiile statale si cele private.
Medicina privata îsi are locul sau în sistemul sanatatii. Ea impune o multitudine de probleme manageriale, financiare juridice, etc.
0


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org