Referat - Premiul Nobel pentru medicina in anul 2005

Categorie
Referate Medicina
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
381
Etichete
premiul, nobel, pentru, medicina, anul, 2005
Descarcari
248
Nota
0 / 10 - 0 voturi

DOI AUSTRALIENI AU IMPARTIT PREMIUL NOBEL PENTRU MEDICINA


Anuntarea nominalizarilor pentru Premiul Nobel la Medicina a deschis ieri, 3 octombrie, Sezonul Nobel, care va culmina cu aflarea, la sfarsitul saptamanii, a numelui laureatului Nobelului pentru Pace, premiu ce face in continuare subiectul a numeroase speculatii, relateaza Rompres. Prioritate au premiile pentru stiinte.

Premiul Nobel 2005 pentru medicina a fost decernat cercetatorilor australieni Barry J. Marshall si J. Robin Warren (foto), pentru studiul lor privind rolul bacteriilor Helicobacter pylori in afectiuni stomacale precum gastrita si ulcerul. Cei doi cercetatori australieni au descoperit in 1982 o noua bacterie, Helicobacter pylori, care este principala responsabila pentru aparitia gastritelor si a ulcerelor gastrice sau duodenale. Conform studiilor celor doi, aceasta bacterie este responsabila pentru nu mai putin de 90% dintre cazurile de ulcer duodenal si pentru peste 80% dintre cazurile de ulcer gastric diagnosticate.

Aproximativ doua treimi din populatia globului este infectata cu aceasta bacterie, dar majoritatea persoanelor nu ajung sa se imbolnaveasca. H. pylori predispune la cancer stomacal, boala care este cea de-a doua cea mai comuna cauza a deceselor provocate de diferitele tipuri de cancer. "Multumita descoperirilor lui Marshall si Warren, ulcerul nu mai reprezinta o boala cronica, incurabila, ci este o afectiune care poate fi depasita usor, cu ajutorul unui regim adecvat de antibiotice, coordonat cu substante care sa inhibe secretia de acizi in stomac", se precizeaza intr-un comunicat al Comisiei Nobel. Inainte de aceasta descoperire se considera ca stresul si modul de viata dezordonat constituie principalele cauze ale aparitiei ulcerelor. Astazi va fi anuntat Nobelul pentru Fizica, iar miercuri Nobelul pentru Chimie. Laureatul Premiului Nobel pentru Economie va fi comunicat la 11 octombrie. In ceea ce priveste Nobelul pentru Literatura, un alt premiu extrem de asteptat, acesta, a


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org