Referat - Reumatismul

Categorie
Referate Medicina
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
339
Etichete
reumatismul
Descarcari
219
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Reumatismul



Terminologie

Osteoatrita=inflamatie a articulatiilor; termen general care include peste 100 de afectiuni care afecteaza forte multe persoane de orice varsta,si care se manifesta prin durere,inflamatie si limitarea miscarilor.
Artroza=alterare distructiva a cartilagiilor sau fibrocartilagiilor articulare, de natura degenerativa,denotand un fel de inbatranire prematura.
Reumatism=termen vag atribuit unui grup de afectiuni,acute sau cronice,de cauze diverse,afectand de obicei articulatiile.In linbaj medical,se foloseste numai insotit de un calificativ(reumatism inflamator,r. articular,r.degenerativ,etc.)
Sinonime:osteoartita degenerativa,artroza,reumatism degenerativ.
Oricine sufera de dureri articulare din cand in cand. Cei care au reumatism degenerativ sufera insa aproape zilnic,iar pe
termen lung pot prezenta deformari articulare invalidante.Boala afecteaza 85% din cei peste 70 de ani.

Portretul robot al bolnavului de artroza:

Femeie(mai rar barbat) cu varsta peste 40 ani;
Exces ponderal sau obezitate timp de multi ani;
Munca fizica solicitanta,in conditii grele sau sport de perfomanta;
Antecedente familiale de artroza sau personale de boli articulatii
,,semnalmente’’ locale

durere-simptomul care apare primul.Uneori este foarte ascutita.Apare la incercarea de folosire a articulatiei,mai ales daca se exagereaza sau dupa o pauza mai lunga.Durerea poate disparea daca nu se folosestea articulatia.Uneori iradiaza in alte regiuni.
Rigiditate-apare dimineata dupa repaus.Dispare dupa1-2 min de miscare.Rareori determina pierderea completa a libertatii de miscare in articulatia afectata.
Limitarea miscarilor-devine dificila efectuarea unor miscari cum ar fi deschiderea capacului unui borcan,curatarea fructelor de coaja,incheierea nasturilor.
Uneori semne de inflamatie(tumefactie,roseata,cresterea temperaturii locale,durere).Inflamatia este mai caracteristica reumatismului acut si artritelor,dar poate sa apara si in artroza datorita inflamatiei consecutive


  • Referate asemanatoare

Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org